Само с финансиране от европейските фондове е възможно България да

...
Само с финансиране от европейските фондове е възможно България да
Коментари Харесай

Проблемът със свлачищата може да бъде решен само с еврофинансиране

Само с финансиране от европейските фондове е допустимо България да овладее казуса със свлачищата.

Средствата, нужни за планиране и брегоукрепване, са непостижими за общините и страната, стана ясно на интернационална конференция във Варна.

Във Варненска област дейни са 153 свлачища с територия над 37 хиляди декара. Местността „ Трифон Зарезан” върви към морето към този момент над 20 години без никакви укрепителни действия.

Свлачището към този момент заема повърхност от близо 50 дка. Всеки месец там земята се свлича с по към 3 мм. Едва неотдавна е утвърден план за естакада, която ще " прескочи " свлачищната зона.

Панорамният път към Златни пясъци ще се възвърне, ще има паркинг и парк, само че без подсилване на свлачището.

Със 180 хиляди евро от европроект Варненска област ще може да оцени какъв брой пари са нужни за противопоставяне на ерозията по Северното Черноморие.

„ Ние нямаме предпроектни изследвания, няма по какъв начин да пристъпим към дейни дейности и преодоляване на свлачищата, защото нямаме остойностяване”, съобщи регионалният шеф Стоян Пасев.

Другото огромно свлачище сред Кранево и Златни пясъци заплашва с проваляне пътя за Дуранкулак и цялостно отделяне на курортите.

„ Досега с изключение на геоложки изследвания никакви други ограничения не са взети, в противен случай – дори ни стопираха и водата”, сподели Христо Милиев.

За злощастие на живеещите там свлачището е на границата на две общини и две области и към този момент решение не се обрисува.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР