Само с 300 долара в ръка и големи мечти -

...
Само с 300 долара в ръка и големи мечти -
Коментари Харесай

Дори Космосът не е граница за мечтите: Първата испаногоровяща жена - емигрант на ръководна позиция в НАСА

Само с 300 $ в ръка и огромни фантазии - по този начин едвам 17-годишната Диана Трухильо идва в Съединени американски щати от родната си Колумбия, с цел да учи и един ден да стигне до Космоса. В началото не приказва англисйки, няма и другари. Налага ѝ се да работи като домашна помощница, с цел да се устоя. След години труд и доста безсънни нощи в университета, нейните фантазии се трансформират в действителност.

Днес тя е авиокосмически инженер в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА и управлява екипa, виновен за роботизираното рамо на марсохода “Пърсивиърънс”, който през февруари се приземи сполучливо на Червената планета и стартира да я изследва за условия на живот. Самата Диана е шеф на полета.



Най-големите й очаквания са свързани с това посредством нейните старания и тези на сътрудниците й да може скоро, даже в границите на годината, да се отговори на въпроса, който всички си задаваме: „ Сами ли сме във Вселената?”, споделя колумбийката в изявление пред Си Би Ес.

Опитът й като преселник я стимулира постоянно да дава всичко от себе си изключително когато идва от страна, която има лимитирани благоприятни условия.

Погледът към небето и звездите беше моето безвредно място

Диана Трухильо е една от дребното испаноговорящи дами в тази характерна сфера на работа. Тя съставлява милиони амбициозни колумбийци, които работят по пътя си към по-добър живот.

„ Родена съм и съм израснала в Колумбия, в моята страна насилието по улиците е всекидневие, точно поради това погледът към небето и звездите беше моето безвредно място ", изяснява тя.



Колумбийката е живяла в последна беднотия единствено с майки си в Кали – град, който се приема за знак на трафика на кокаин и нарковойните. Идва от общество, в което дамите не е признато да градят кариера и да реализират фантазиите си. Една от аргументите поради която желае да работи по проучването на необятния Космос, е да потвърди на мъжете от нейното семейство, че бъркат.

Пътеката към огромната цел е осеяна с доста дребни стъпала

Трухильо приключва аерокосмическо инженерство в Университета във Флорида. През последната си година в образователното заведение кандидатства в Академията на НАСА и се трансформира в първата испаноговоряща жена-емигрант, която е призната.



През 2009 година стартира работа в галактическата организация и става инженер по телекомуникационни системи на марсохода „ Марс Кюриосити”, който кацна сполучливо на Марс през 2012 година, написа американската медия „ Хър Адженда”.

След неуморния труд идват и забележимите резултати – колумбийката и нейният екип основават роботизираната ръка, която роботът ще употребява за събиране на проби от скали на Марс. По нейна самодейност се състоя и първото по рода си живо предаване на испански на кацането на марсохода, оповестява списание " Пийпъл ".



Дори Космосът не е граница за фантазиите на Диана. Тя се трансформира в образец за доста млади латиноамериканци, на които им следва да създадат верния избор в житейския си път.

„ Животът постоянно ми е предоставял най-подходящите благоприятни условия, с неспокойствие чакам да видя какво следва ", споделя тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР