Само с 2 гласа повече ГЕРБ и ВМРО успяха да

...
Само с 2 гласа повече ГЕРБ и ВМРО успяха да
Коментари Харесай

Вдигането на двата данъка в София не цели подобряването на въздуха, обяви опозицията

Само с 2 гласа повече ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация съумяха да прокарат повдигането на двата локални налога в София – за старите и мощните коли и за възмездните покупко-продажби с парцели, в транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС). Против гласоподаваха " Демократична България " и Българска социалистическа партия, а Борис Бонев се въздържа.

Опозицията първо настоя тази точка да не се гласоподава през днешния ден, а единствено да се разиска, тъй като повишението на тези налози ще засегне доста софиянци, а и не е ясно получените 38 милиона лв. повече доходи защо ще се похарчат.

Председателят на комисията Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, обаче сподели, че по закона за локалното самоуправление точката би трябвало да се гласоподава най-късно до 11 декември. Това значеше тя не може да се отсрочва.

" Няма такова условие в този закон ", репликира Бонев, откакто направи информация с преносимия компютър си. Контрера се поправи, че имал поради различен закон – за нормативните актове. Бонев след минута още веднъж разгласи, че и в този закон няма подобен период. Това наложи ръководителят да подложи на гласоподаване дали комисията изобщо да вземе решение по тази точка през днешния ден.

Само с един глас повече – съветниците от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация съумяха да парират концепцията за отсрочване на повдигането на двата налога. Против бяха " Демократична България ", Българска социалистическа партия и Борис Бонев. Оказа се, че ГЕРБ си е сложил задачата точката да влезе за гласоподаване на сесия на СОС до края на декември и новият размер на двата локални налога да важи от 1 януари 2020 година

Вносителят на предлагането, кметът Йорданка Фандъкова, не участва на съвещанието, само че заместникът й Дончо Барбалов обясни, че се чака от нараствания налог приходите да набъбнат с 18 милиона лв.. От тях 10 милиона ще бъдат дадени на районните кметове за поправки на тротоари и зелени площи.

" Това повишение на налога ще засегне 60% от колите в София, а претекстът, че по този начин ще се понижи замърсяването на въздуха е неплатежоспособен ", съгласно Калоян Паргов от Българска социалистическа партия. Той предложи да се намерят ефикасни тласъци хората с коли, създадени до 2010 година, да си купят по-нови, което действително ще способства за възстановяване качеството на въздуха.

От повдигането на налога с 20 лв. никой няма да слезе от колата си, уверен е и Владислав Панев от " Демократична България ", който е съпредседател на Зелено придвижване. Според него резултатът от тази мярка няма да има никакъв резултат върху качеството на въздуха.

Принципът " замърсителят заплаща " действително не е спазен с тези ограничения, разгласи самостоятелният Борис Бонев. Той непосредствено се обърна към зам.-кмета Барбалов да изготви явен лист с съответни ограничения и обекти, за които ще се разходват парите от покачвания налог. " Ремонтите на тротоари и улици нямат отношение към чистотата на въдуха ", означи той.

Нарастват разноските за поддържане на транспортната мрежа, изясни Контрера. Само по новия, трети, метродиаметър е планувано влаковете да изминат 900 000 км през 2020 година и това изисква още средства. Бонев пресметна, че при 16 лв/км, колкото коства метрото, ще са нужни 14.5 милиона лв. единствено за поддръжката на третия лъч.

Опозицията в транспортната комисия на СОС направи извода, че в действителност повдигането на двата локални налога е с цел да се дофинансира градския превоз, а не е за подобряването на въздуха в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР