Само през юли са регистрирани 42 700 незаконни преминавания на

...
Само през юли са регистрирани 42 700 незаконни преминавания на
Коментари Харесай

Фронтекс отчете рекорд на нелегални мигранти в ЕС frognews.bg

Само през юли са регистрирани 42 700 противозаконни прекосявания на границите, което е с 19% повече спрямо юли 2022 година, заяви организацията.

 

Според данните повече от половината от опитите за влизане, или 89 047, са осъществени през централното Средиземноморие, основно от Либия и Тунис през Сицилия и Малта. В този район броят на незаконните имигранти се е нараснал повече от два пъти през първите седем месеца на 2023 година

 

Пристигането на хиляди мигранти на италианския бряг сътвори политическо напрежение и накара водачите на Европейски Съюз да потърсят съглашение с Тунис, с цел да попречат на хората да стартират пътуването си към Европа оттова.

 

Според Фронтекс засиленият миграционен напън по този маршрут може да продължи и през идващите месеци, защото контрабандистите оферират по-ниски цени за прекосяване през Средиземно море в изискванията на яростна конкуренция сред незаконните групи.

Агенцията обаче означи, че Средиземно море остава рисково и през първите седем месеца на тази година повече от 2060 мигранти са изчезнали.

 

Фронтекс регистрира спад по маршрута през Западните Балкани, който е вторият най-популярен. Там са открити над 52 200 случая, което съставлява спад от 26%, дължащ се значително на по-строгите визови политики.

 

По всички останали направления е регистриран спад на опитите за нерегламентирано влизане, заяви организацията.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР