Само през спешните отделения са преминали 47 600 душиУМБАЛ „Света

...
Само през спешните отделения са преминали 47 600 душиУМБАЛ „Света
Коментари Харесай

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с отлични резултати за 2021 въпреки кризите

Само през незабавните отделения са минали 47 600 души
УМБАЛ „ Света Марина “-Варна завърши 2021г. с облага и без просрочени отговорности, видно от докладите на най-голямото лечебно заведение в Североизточна България. Университетската болница мина през огромно предизвикателство, като пое най-голямата тежест на COVID-19 рецесията в страната, заради нуждата от налично, навреме и качествено лекуване на инфекциозни болести. От началото на пандемията на първа линия работи мултидисциплинарен екип, който води ежедневната битка с подлото заболяване. В интервала 01.01.2021г. - 31.03.2022г. са минали 56 980 пациенти, от които 9 274 с COVID-19. В взаимозависимост от настоящите здравни потребности на популацията, в лечебното заведение бяха обособени 467 болнични кревати за пациенти с Covid-19, от които 74 кревати за интензивно лекуване. Бяха трансформирани 19 структури, а в пиковете на инфекцията се диагностицираха и лекуваха над 500 заболели дневно. През месец август 2020г. на територията на Клиники по инфекциозни заболявания към УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна беше основан и Координационен център, обслужващ популацията от района и страната. За застраховане на лечебно-диагностичната активност през пиковете на пандемията от други структурни звена на лечебното заведение в битката с инфекцията се включиха над 84 0 лекари, медицински сестри, санитари и различен личен състав. Създадената съвършена организация разреши паралелно с лекуването на пациенти с COVID-19, болничното заведение да продължи да оказва незабавна здравна помощ и на нуждаещи се със болести по профилите на разкритите клинични структури. Преминалите пациенти през незабавните отделения за този интервал са над 47 600 .

Варненската университетска болница е втората по величина в Република България. В нея към 31.03.2022г. работят 1 994 чиновници - 30 професори, 60 доценти, 39 основни асистенти, 167 асистенти, 675 експерти по здравни грижи, 376 санитари и 424 различен личен състав, като непрестанно се влага в кариерното им развиване. Благодарение на прецизно спазваните противоепидемични ограничения се ограничи разпространяването на инфекцията измежду личния състав.

Успоредно с провокациите на рецесията продължи осъществяването на огромната капиталова стратегия, като главно се реконструираха и оборудваха клиниките по ревматология, неинвазивна кардиология, ушно-носно-гърлени заболявания, лицево-челюстна хирургия, диализа, ядрена медицина и метаболитна терапия, референтна вирусологична лаборатория, кислородна апаратура, конфигурирани бяха най-модерните компютърен томограф и ПЕТ-скенер в България.

През 2021г. цената на изплатените трудови хонорари възлиза на 61614 084.92 лева брутно, а платените осигуровки, налози и такси към бюджета възлизат на 22 823 897,68 лева Средната брутна заплата за 2021г. е 2 844,19 лева , а към 28.02.2022г. е 2 428.60 лева , като заплатите се изплащат регулярно. Болницата е съществена база на Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ - Варна. Паралелно с лекуването на пациенти по време на пандемията, сполучливо се организираше образователният развой на студентите както в електронна среда, по този начин и присъствено, с помощта на изцяло построената цифрова инфраструктура. Отличните благоприятни условия за лекуване и образование, които лечебното заведение предлага, усилиха капацитета на МУ-Варна. Вследствие на това над 6 500 студенти, от които над 1 500 чужденци от 49 страни в света, избират да учат медицински специалности във Варна. В болничното заведение се образоват и почти 150 специализанти от всички специалности.

Основана с капитал 19 491 000 лева , през днешния ден записаният капитал на УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна е 50 177 260 лева Към сегашния миг болничното заведение няма непокрити загуби от минали години. Коефициентът на безспорна ликвидност е 1,61 , което значи, че наличните парични средства са изцяло задоволителни да покрият всички отговорности, което е аршин за извънредно сполучливия мениджмънт в изискванията на рецесия. Болницата е приета от пациентите и интернационалните сътрудници за eвропейско лице на болничното опазване на здравето. УМБАЛ „ Света Марина “ е най-високо софтуерната болница в страната. Разполага с два нуклеарно магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, съвременна болнична осведомителна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия и други До момента са извършени 204 костномозъчни трансплантации, от които 144 автоложни и 60 алогенни. Внедрени са неповторими способи за диагностика, лечебно, консервативно и оперативно лекуване. Болни от цялата страна търсят диагностика и лекуване в университетска болница „ Света Марина “, като лекуваните пациенти от други обитаеми места отвън Варна са 15 277 за интервала.

УМБАЛ „ Света Марина “ е център за нововъведения в региона на медицинските технологии, методите за битка със социално-значимите болести, здравния мениджмънт, университетското обучение и просвета и оказва методично управление на лечебните заведения в района и страната.

През 2021г. в болничното заведение са осъществени общо 84 инспекции от страна на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, НЗОК, РЗОК - Варна, РЗИ - Варна и Комисия за отбрана на персоналните данни.

Служителите на лечебното заведение са потвърдили своя професионализъм, отговорност и безрезервна отдаденост на пациентите.

Трудът на медицинските експерти от УМБАЛ„ Света Марина “ годишно бива оценен по достолепие от цялото общество: Български лекарски съюз удостои доцент доктор Диана Радкова, дм, Началник Направление „ Инфекциозни заболявания “ с приз „ Лекар на годината 2020 “ в категория „ Борба с пандемията – Ковид 19 “, а през 2021г. доцент доктор Деян Анакиевски, началник на Клиниката по урология, бе почетен от БЛС с високото отличие „ Лекар на годината 2021 “ в категория „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники " ; през 2021г., с премия „ Варна “ за извънреден принос в организацията и лекуването на пациенти с Ковид-19 във Варна и за цялостна научно-изследователска, преподавателска и лечебна активност в региона на инфекциозните заболявания беше отличена доцент доктор Диана Радкова, а УМБАЛ „ Света Марина “ – Варна с изпълнителен шеф проф. доктор Силва Андонова-Атанасова също през 2021г. получи групова премия за извънреден професионализъм при организация и съгласуваност на дейностите по диагностика, хоспитализиране и лекуване на пациенти с Ковид-19 от Варна и целия Североизточен район на България; проф. доктор Виолета Йотова, Ръководител на Направление „ Педиатрия “, бе удостоена с Почетен знак на президента за заслугите й към детското опазване на здравето и приноса за реализирането на дарителската акция „ Българската Коледа “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР