Само през последния уикенд в американския щат Флорида над 800

...
Само през последния уикенд в американския щат Флорида над 800
Коментари Харесай

Ето какво да направите, ако ви опари медуза

Само през последния уикенд в американския щат Флорида над 800 души са се оплакали от опарване от медуза. По нашето Черноморие тези морски създания също постоянно скапват почивката на летовниците, по тази причина е потребно да знаете какво да извършите, в случай че бъдете "ужилени " от медуза.
Тези от вас, на които към този момент се е случвало, несъмнено помнят какъв брой неприятно е чувството - парене, болежка, сърбеж. Ужилването от медуза се провокира от инжектирането на отрова в кожата от отделените нематоцисти от пипалата на медузите.
Първото нещо, което би трябвало да извършите, в случай че ви опари медуза, е да се опитате да излезете от водата умерено. Не се опитвайте да бягате, защото има медузи, които се увиват към обекта.
След това би трябвало да измиете потърпевшото място с оцет. Твърде евентуално е обаче да не сте взели със себе си на плажа тъкмо оцет, по тази причина го направете със солена вода. Или пък носете със себе си лимон, който ще свърши същата работа. В никакъв случай не третирайте опарването с урина или чешмяна вода.
Трябва и да дезинфекцирате мястото с някакъв дезинфекционен артикул. Препоръчва се да вземем за пример алое.
Повечето опарвания от медузи са безобидни, само че има и някои, които могат да доведат до съществени проблеми. Затова в случай че имате мощен сърбеж и зачервяване на кожата, дишането ви е затруднено и с хрипове, усещате стягане на гърлото и зашеметяване, то незабавно потърсете здравна помощ!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР