Само премиерът Бойко Борисов и председателят на парламентарната комисия по

...
Само премиерът Бойко Борисов и председателят на парламентарната комисия по
Коментари Харесай

Ердоган приема Борисов и Рашидов в резиденция „Тарабия”

Само министър председателят Бойко Борисов и ръководителят на парламентарната комисия по просвета Вежди Рашидов ще бъдат признати от турския президент Реджеп Ердоган в резиденция „ Тарабия ” край Босфора, научи „ Труд ”. Срещата ще е в неделя, незабавно след тържествения молебен в обновената Железна черква. Предвидено е диалогът да продължи към половин час. Турският президент е в другарски връзки с Вежди Рашидов и това е повода той да участва на всички срещи сред Борисов и Ердоган. През декември от изявление на Рашидов пред „ Труд ” стана ясно, че в огромна степен заслугата за връщането на парцели на българската екзархия в Истанбул е негова. Рашидов описа, по какъв начин по време на формален обяд, даден от Ердоган за българска делегация, водена от Борисов той поставел въпроса за парцелите и след няколко месеца нотариалните актове били в ръцете на шефа на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

В делегацията, водена от Борисов за тържествения молебен в реставрираната черква „ Свети Стефан ” в Истанбул са българският патриарх Неофит и основния мюфтия Мустафа Хаджи.
Очаква се Вселенският патриарх Вартоломей и българския патриарх Неофит дружно да отслужат тържествения молебен в ремонтираната Железна черква.

Събитието ще протече при затегнати ограничения за сигурност, регионът на църквата ще бъде отцепен в радиус от 2 километра.

Ремонтът на църквата „ Св. Стефан ” продължи 7 години и коства към 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро.
Във вътрешно архитектурен проект е осъществена цялостна замяна на пода на първия етаж, реставрирани са всички декоративни детайли по олтара, иконописите, двата патриаршески трона и иконостаса. След построяването на нов пиедестал на храма е завършено многофункционално помещение-крипта, което ще бъде употребявано като изложбена зала и място за културни прояви на българската общественост. Изградена е модерна климатична и вентилационна система. Подменени са всички пейки за богомолците и посетителите на църквата.

Във външно архитектурен проект е осъществен повсеместен ремонт на металните градивни и корпусни детайли на храма. Подменено е напълно покривното покритие.

Променена е и хоризонталната планировка на двора на храма, като са непокътнати и напълно актуализирани гробните места на заровените в храма видни български възрожденски духовници. Цялостно е построена оградата на двора, като са непокътнати истинските декоративни детайли.

Българската православна общественост в Истанбул наброява към 500 души. Тя е съсредоточена най-вече в Истанбул.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР