Само преди седмица излязоха официалните отчети на всички енергийни дружества

...
Само преди седмица излязоха официалните отчети на всички енергийни дружества
Коментари Харесай

Никой не знае къде е Пътната карта на Балкански поток

" Само преди седмица излязоха формалните доклади на всички енергийни сдружения и всеки човек може да види, че финансовата обстановка в страната е тежка ". Това съобщи в студиото БТВ заместник-министърът на енергетиката Александър Николов. Той дефинира обстановката е като " на ръба ".

Според Николов, когато в границите на къс интервал се случват планове като АЕЦ " Белене ", както и " неособено ефикасни такива " като " Южен поток " и " Турски поток ", без ясна визия какво ще се случи отсега нататък, е изцяло обикновено да се натрупа комулативна загуба от 10 милиарда от над 10 милиарда лева

На въпрос за отражението на това върху популацията Николова не отхвърли, че цената на тока и парното ще се усилва дълготрайно, в това число и тъй като има външни фактори, които са незаобиколими. Друг проблем, който ще товари сметките, е, че неналичието на стратегическа визия.

Изчезнала е пътната карта на газопровода " Балкански поток ", удостовери Александър Николов. " Никой не знае по какъв начин наподобява, няма я или най-малко това се твърди от всички сдружения. "

От документите, които са налични, е ясно по кое време е написана, известно е по кое време и от кого е написана. Той не изключва опцията пътната карта в действителност да е изгубена, само че е прекомерно допустимо и да е скрита, а обосновката за това да е защото е " незадоволително приятна за хората ". Николов добави, че планът е верен като стратегическа визия, само че " осъществяването, уговорките и финансовият резултат са напълно друга тематика ".

Той не уточни компаниите, които строят " Балкански поток " и чия благосъстоятелност са те - посочи единствено, че страните са " на изток от България ", " май, Русия и Беларус ".

Не е ясно и по кое време и по какъв начин въпросната инвестиция ще се изплати. България е вложила три милиарда в уголемение на газопреносна мрежа, които ще се изплатят след най-малко 20 години.

Сега с Националния проект за възобновяване и резистентност, е последната опция придвижването на енергетиката да завие в вярната посока, уточни Николов. Според него съществуват и задоволително финансови принадлежности на Европейския съюз, с които той да бъде подкрепят, а общите старания би трябвало да бъдат ориентирани както към мениджмънта на обособените сдружения, по този начин и този на енергийния холдинг в неговата целокупност.

По въпроса за построяването на интерконектора с Гърция, Николов съобщи, че има определен подизпълнител, а инспекция е посочила, че работата върви експедитивно и качествено. Очаква се в средата на 2022г. връзката да работи интензивно.

Заместник-министърът на енергетиката добави и че процедурата за АЕЦ " Белене " е замразена заради липса на действителен парламент и от бъдещото държавно управление зависи по какъв начин загубите, свързани с нея, да бъдат минимизирани, т.е. да се употребяват най-малко една част от активите. На въпрос дали това значи да се употребяват реакторите, Николов отклони съответния въпрос, заявявайки, че дали може да се употребяват реакторите е решение, което би трябвало да се вземе от експертите и с оглед технологията им и най-много предвид на сигурността им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР