„Само преди седмица излязоха официалните отчети на всички енергийни дружества

...
„Само преди седмица излязоха официалните отчети на всички енергийни дружества
Коментари Харесай

Зам.-министърът на енергетиката: След минимум 20 г. ще се изплати разширението на газопреносната мрежа

„ Само преди седмица излязоха формалните доклади на всички енергийни сдружения и всеки човек може да види, че финансовата обстановка в страната е тежка “. Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ заместник-министърът на енергетиката Александър Николов.

Според Николов, когато в границите на къс интервал се случват планове като АЕЦ „ Белене “, както и неособено ефикасни такива като Южен и Турски поток, без ясна визия какво ще се случи с тях отсега нататък, е изцяло обикновено това да докара до кумулативни загуби от над 10 милиарда лв.. Страната ни обаче има финален късмет да тръгне в вярната посока.

„ Комисията за енергийно и водно контролиране излезе с отчет. Това, което вършим е, да се опитаме да стигнем до най-разумното решение, което да има облекчен резултат и за заетите в бранша, и за системата. Цената на тока и електрическата енергия ще се усилва дълготрайно, тъй като има външни фактори, които са незаобиколими, само че неналичието на стратегическа визия, което е главният проблем в системата, също ще докара до отрицателни последствия “, добави той.

Движението в вярната посока може да пристигна с Националния проект за възобновяване и резистентност. Съществуват и задоволително финансови принадлежности на Европейския съюз, с които той да бъде подкрепят, а общите старания би трябвало да бъдат ориентирани както към мениджмънта на обособените сдружения, по този начин и този на енергийния холдинг в неговата целокупност.

По въпроса, обвързван с построяването на интерконектора с Гърция, Николов съобщи, че има определен подизпълнител, а инспекция е посочила, че работата върви експедитивно и качествено. Очаква се в средата на 2022г. интерконекторът да работи интензивно.

Заместник-министърът на енергетиката добави, че процедурата за АЕЦ „ Белене “ е замразена заради липса на действителен парламент и от бъдещото държавно управление зависи по какъв начин загубите, свързани с нея, да бъдат минимизирани.

Николов разяснява и случая с изчезналата пътна карта на Балкански поток.

„ Съответната пътна карта, която никой не знае по какъв начин наподобява, я няма, или най-малко това се твърди от всички сдружения. Ясно е по документите, които сме получили, по кое време е написана, известно е по кое време и от кого е написана. Защо го няма този документ, нямам концепция, само че е реалност, че публично отговорите на всички сдружения са, че при тях няма сходен документ, само че мнението на всички е, че той е написан от Теменужка Петкова “, съобщи енергийният министър.

Той не изключва опцията пътната карта в действителност да е изгубена, само че е прекомерно допустимо и да е скрита, а обосновката за това да е незадоволително приятна за хората. Николов добави, че планът е верен като стратегическа визия, само че осъществяването, уговорките и финансовият резултат са напълно друга тематика. Не е ясно и по кое време и по какъв начин въпросната инвестиция ще се изплати. България е вложила три милиарда в уголемение на газопреносна мрежа, които ще се изплатят след най-малко 20 години.

Според Николов разпределението е можело да бъде доста по-ефективно, има и пропуснати изгоди по плана в неговата целокупност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР