Само преди пет дни, на 16 октомври, кандидат за районен

...
Само преди пет дни, на 16 октомври, кандидат за районен
Коментари Харесай

От втори опит: Статуята на Света София осъмна с черна превръзка на очите

Само преди пет дни, на 16 октомври, претендент за областен кмет се опита да превърже очите на каменната Св. София, само че тогава опитът му беше осуетен от полицията. Тази заран обаче е съумял, а самият той разгласява в профила си и фотоси с резултата от похищението.

Статуята на Света София е висока 24 метра и е сложена послучай настъпването на третото хилядолетие. Монументът е повдигнат на мястото, където в античността се е намирала основната западна врата на тогавашния град. На 9 април 809 година през нея е влезнал хан Крум с българска обсадна армия.

Мнозина столичани обаче не утвърждават статуята и настояват, че направената от Георги Чапкънов статуя, няма християнски корени, а е знак на гибелта, като настояват, че в едната си ръка държи траурен венец, в другата - монета за затваряне на очите на мъртвите, а на лицето си носи тракийска погребална маска. Във Facebook има и групи, които упорстват за премахването от центъра на столицата на статуята.

Авторите на монумента обаче са безапелационни, че статуята на Св. София не е проектирана като християнски знак, а като знак на града.

Не е ясно какъв е претекстът на мъжа, който постави през днешния ден черната превръзка върху очите й и дали търси единствено избирателен резултат, или споделя отрицателните настроения на съперниците на монумента, подбудени от религиозни подбуди.

Снимка: Facebook, Николай Веселинов
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР