Само преди няколко месеца всичко изгледаше сравнително добре за еврозоната.

...
Само преди няколко месеца всичко изгледаше сравнително добре за еврозоната.
Коментари Харесай

Възстановяването на еврозоната, което остава под въпрос

Само преди няколко месеца всичко изгледаше относително добре за еврозоната. Пет години от началото на възобновяване, с базисната инфлация към момента под задачата на Европейската централна банка, като че ли имаше забележителен капацитет разширението да продължи, преди да срещне съществени ограничавания в потенциала, разяснява редакторският екип на Financial Times.

ЕЦБ, която стартира по-късно от Федералния запас в Съединени американски щати програмата си за количествено облекчение, алармира, че ще стартира прекъсване покупките на облигации по-късно тази година, само че единствено в случай че стопанската система се показва добре.

Оттогава насам, въпреки че възобновяване на еврозоната не е завършило, сигурно се утежнява. Централната банка ще направи добре, в случай че не просто премисли прекъсването на покупките на облигации идващия месец, само че и резервира и ускори мунициите за парични тласъци, които към момента има.

По-рано този месец стана ясно, че Германия – един от дребното мотори, на които може да се разчита за растежа на еворозоната от световната финансова рецесия насам, се свива с 0,2% на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие след разширение от 0,5% през второто. Част от ррязкото закъснение сигурно се дължи на характерни проблеми в немската автомобилна промишленост, където измененията в емисионните регулации имат еднократен резултат върху производството. Но даже без да се взима този фактор поради, растежът би се ускорил минимално.

Нещо повече, индикаторите за бизнес доверието алармират, че инерцията на растежа се е забавила в еврозоната. В този подтекст базисната инфлация на потребителските цени, която към момента е много под задачата, по-скоро сочи към стопанска система, която не съумява да генерира постоянен дълготраен ритъм на напредък, в сравнение с за огромно пространство за разширение.

А тук даже не се взимат поради евентуалните опасности за износа от корав Brexit или бързо усилване на американския протекционизъм. Въпреки разпалената изразителност и безспорно фрапантните мита, които Доналд Тръмп наложи против Китай, администрацията на Съединени американски щати към този момент е атакувала единствено износа на стомана и алуминий от Европейски Съюз.

Ако стопанската система на еврозоната в действителност отслабне, ще бъде още по-жалко, че промяната в зоната с единна валута е била толкоз накъсана. Сделката сред Еманюел Макрон и Ангела Меркел по бюджета на еврозоната бе надалеч от амбициозния антицикличен инструмент, който френският президент искаше. В същото време Европейската комисия започва процедурата за несъразмерен недостиг против Италия, откакто по този начин и не съумяха да се договорят за бюджета на страната.

В този подтекст каквото и да направи ЕЦБ с програмата за количествено облекчение, от извънредно значение е да резервира опциите си, създадени след световната финансова рецесия и изключително след разтърсванията с държавния дълг в еврозоната. Сред тези принадлежности е програмата за „ дефинитивни парични преводи “, която разрешава на ЕЦБ да купува държавни облигации от страни членки на еврозоната, изпаднали в стопански компликации. Останалата част от управителния съвет на ЕЦБ би трябвало да пренебрегне апелите на централни банкери като Йенс Вайдман – ръководител на немската Бундесбанк, който предложи ЕЦБ да се върне към инструментариума си отпреди рецесията. Германската централна банка непрекъснато бърка през последното десетилетие и продължава да бърка и през днешния ден.

Всъщност вместо да извади от употреба оръжията си, ЕЦБ би трябвало ясно да покаже, че ги поддържа непрекъснато. За момента не е ясно дали лекото закъснение на растежа ще бъде трайно. Но ЕЦБ би трябвало да алармира, че резервира способността си да реагира бързо и уверено, в случай че това се случи. Последното десетилетие сподели, че упованията за интензивност в паричната политика може да имат мощен резултат сами по себе си. Централните банкери би трябвало да подготвени да повторят героичните си подвизи от преди години, в случай че обстановката в действителност се утежни. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР