Само преди няколко дни стана ясно, че досегашният кмет на

...
Само преди няколко дни стана ясно, че досегашният кмет на
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ TV: Големите съперници Фандъкова и Манолова в опасна близост

Само преди няколко дни стана ясно, че досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова ще се бори на локалните избори, които ще се проведат през октомври, за още един мандат.

Според социолозите най-сериозният конкурент на настоящия столичен градоначалник ще е Мая Манолова, която също съобщи, че ще се включи в борбата за София.

БЛИЦ напомня, че през днешния ден някогашният омбудсман на България се записва като претендент кмет на София .

Но колкото социолозите да вещаят сериозна борба сред двете дами те бяха уловени в рискова непосредственост.



Фандъкова и Манолов бяха обединени от необикновен мотив, който радва цяла България. А точно днешното отбелязване на 134 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България .

Те бяха дружно пред пантеон на Александър I Батенберг, където сервираха венци.



„ Свикнали сме елементарно да се разделяме и да вървим сами, само че дано си напомним Съединението като урок за сегашното “, сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на тържественото честване на Съединението в столицата.

„ Скъпи съграждани, уважаеми госпожи и господа народни представители, сътрудници, скъпи деца, ваши превъзходителства. 6 септември 1885 година е дата, която ни споделя, че най-важната работа за България би трябвало да я вършим без съмнения, без отсрочване и самите ние.

Днес може би е мъчно да си представим шокът от разделянето. Днес, когато сме привикнали елементарно да се разделяме, да вървим сами.

Нека си напомним историята като урок за сегашното. Съдбата на Отечеството ни е в личните ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни старания, във вярата ни, че сме един народ, единен от идеята за общото благоденствие.

Съединението е чисто българско завладяване, без външни подбудители, крепители и бранители. То е едно същинско българско знамение, тъй като надали някой по света е предполагал с каква увереност българският народ ще работи за отбрана на своята страна и народен блян след дългите епохи на терор “, съобщи още Фандъкова.

Тя уточни, че Съединението е знак на несменимият блян на българина да живее почтено в своя страна, единен от своите сънародници, признат за еднакъв и заслужен за другите европейски нации, както фантазия Васил Левски.

„ Съединението прави силата “ е девизът на нашата държавност. Водачите в тези исторически месеци демонстрират удивително държавническо държание.

Забравят за разделянето на наши и ваши, за дребните си политически битки и персонални упоритости. Опозицията интензивно работи за постигането на националния блян дружно с държавното управление.

Вечно ще бъдат признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, дипломатът Иван Гешов. Всички те и мнозина други вложиха задачите свои способности, старания и геройство, с цел да се случи Съединението.

Да не забравяме и голямата роля на героичната българска войска, която в последната Българо-Сръбска война отбрани страната и българските идеали и сложи света пред приключен факт. Честит празник “, сподели още Фандъкова.

БЛИЦ напомня, че мощни думи за днешния празник насочи и министър-председателят Бойко Борисов .

Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР