Само преди няколко дни националната астрономическа обсерватория Рожен отбеляза 37

...
Само преди няколко дни националната астрономическа обсерватория Рожен отбеляза 37
Коментари Харесай

Съчетайте пътуването с поглед към Космоса

Само преди няколко дни националната астрономическа обсерватория " Рожен " означи 37 години от своето разкриване. Ако сте фенове на звездните гледки, а също и запалени туристи, е добре да знаете, че това не е единствената опция за наблюдаване на звездното небе у нас. Широко известна стана към този момент най-новата атракция от този жанр - 3D планетариумът в Природонаучния музей в Пловдив, където феновете имат опция да гледат разнообразни триизмерни филми за Космоса.    

В България обаче има още няколко обекта, които биха могли  да задоволят любознанието на звездобройците, търсещи занимания.      

Само на час път от Пловдив е обсерваторията " Джордано Бруно " в Димитровград. Тя разполага с бдителен павилион с преносим покрив, където са сложени два телескопа. Единият от тях служи за ежедневни наблюдения на Слънцето на екран, а другият е за нощни наблюдения и правене на снимки на небесни обекти.  

Близо е и астрономическата обсерватория “Юрий Гагарин ” в Стара Загора. Тя е първата в страната, учредена през 1961 година Там за посетителите се оферират просветителни беседи, наблюдения на небесната сфера, опция за работа със звездна карта, мултимедийни артикули в региона на астрономията. От април 2014 година във фоайето и залата за гости е завършена непрекъсната експозиция Музей на космонавтиката.  

Астрономическа обсерватория и планетариум има и в Ямбол. Там се организират курсове, кръжоци, разнообразни семинари, планувани за хора на всякаква възраст - от възпитаници до по-възрастни. Изнасят се 74 лекции в региона на астрономия, география, физика, биология.  

Без грам смешка е добре да се знае, че в Габрово също има астрономическа обсерватория и планетариум. Атракцията е ситуирана в живописния квартал " Петкова равнища ", недалече от центъра на града. Тя се посещава от доста възпитаници, студенти и туристически групи. Представените стратегии и лекции в характерната конюнктура на звездната зала оставят незабравими мемоари у посетителите.

Ако сте край морето, можете да посетите астрономическата обсерватория и планетариум " Николай Коперник " във Варна. Допълнителна атракция в този комплекс е кулата с махало на Фуко. В близкото село Аврен пък се намира базова астрономическа обсерватория, прикрепена към НАОП " Николай Коперник ", обзаведена и осъвременена през 2005 година През 2006 година там е построена просветителна алея " Път към звездите ". В обсерваторията се организират постоянни наблюдения от разнообразни астрономически клубове.  

Ако „ вятърът ви отвее “ на северозапад, опция за наблюдаване на звездното небе дава Астрономическата обсерватория в Белоградчик. Тя има 2 купола за наблюдаване с диаметри 6 и 4 метра и три телескопа. Първият от тях, през който надничат най-често туристите, е екипиран със звездна и планетна камера и се употребява единствено за демонстрации. Интересно е да се знае, че 60-сантиметровият телескоп " Касегрен " там е вторият по величина телескоп на Балканите, след тези в НАО " Рожен ". /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР