Само преди година маските не присъстваха в бита ни. Още

...
Само преди година маските не присъстваха в бита ни. Още
Коментари Харесай

Не сте и предполагали това за защитните маски СНИМКИ

Само преди година маските не участваха в бита ни. Още по-малко като аксесоар. Днес обаче като се изключи че ни защищават от болестта, те се трансформират в част от ежедневния ни тоалет, написа.

Оказва се, че защитните маски имат дълга вековна история, а това че са част от стилната промишленост напълно не е волност на актуалните хора.

През XVII век в Европа бубонната чума взима милиони жертви.

През този интервал се появява първообраз на актуалната защитна маска за лице, която обаче не служи за попречване на зараза, а за предотвратяване на дихателните органи на лечителите от мощната миризма на гниеща плът на умрелия.

 маска

Тогавашната лекарска маска е плашеща и екстравагантна. Тя е с огромен клюн и стъкла на очите. Целта е била лечителите да се предпазят от вонята на труповете. За задачата в човката се пълнили ароматни соли, чесън и билки, които основават известна антибактериална среда.

Скоро обаче станало ясно, че тази маска защищава и от заразяване и доктор Чарлз де Лорм измислил костюм с покривало, ботуши, ръкавици, панталон и шапка. Този екип изключва директния контакт на лекаря с чумавия.

В края на XIX век ученият Карл Флиге прави необикновено изобретение, което има голямо въздействие върху последващото развиване на цялата медицина: той разпознава патогенните сътрудници в слюнката. И незабавно двама медицински учени – Пол Бергер и Йохан Микулич-Радецки, основават нов вид на маската, която доста повече припомня на модерната персонална защитна екипировка.

Тази маска се състои от шест пласта марля или муслин и се държи върху лицето с ластици, с цел да защищити пациентите от слюнката, създадена по време на говорене, кихане или кашляне.

 маска

По време на наблюденията и двамата лекари означават, че потреблението на защитна тъкан под формата на маска понижава фрапантно развиването на инфекцията. В началото на ХХ век маските навлизат на всички места в здравната процедура и стартират всеобщо да се употребяват в хирургията.

Точно тогава светът още веднъж е пандемия- този път испанската чума/грип. По време на епидемията маската бива усъвършенствана: прибавят се вътрешните пластове вълна или памук.

 маска

В наши дни без защитната маска е немислима работата на медицинските институции.През последните 10 месеца обаче пандемията от ковид провокира и дизайнерите да отдадат дължимото на предпазваната маска.

 маска

Появиха се шедьоври със скъпоценни камъни. За всички тях обаче лекарите споделят, че с цел да е ефикасна дизайнерската маска, под нея би трябвало да се носи медицински.

Със сигурност – носенето на маска защищава този, който я носи и неговите близки хора. Затова бъдете виновни!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР