Само преди две години Spotify беше готов да плати ,

...
Само преди две години Spotify беше готов да плати ,
Коментари Харесай

Джо Роугън струва $100 млн. на Spotify, а сега вкара платформата в антиваксърски скандал

Само преди две години Spotify беше подготвен да заплати, с цел да получи извънредните права за излъчването на подкаста на Джо Роугън. 

Сделката може да изглежда надценена, само че не и за Spotify - Роугън продължава да е най-слушаният създател на подкасти в платформата, с доста лоялна база от почитатели по целия свят. 

2 години по-късно обаче скъпият актив на аудиокомпанията стартира да се превръща в имиджова вреда.

От началото на пандемията водещият е упрекван за това, че оказва помощ за разпространяването на погрешни или подвеждащи данни за Covid-19 и имунизациите. 

Преди дни 270 здравни експерти написаха отворено писмо до Spotify, в което декларират, че Джо Роугън дава естрада на хора, които употребяват голямата му публика, с цел да лъжат и подвеждат публиката за заплахите от пандемията. 

Междувременно музикантът Нийл Янг изиска всички негови песни и албуми да бъдат свалени от Spotify, тъй като не желае да дели една и съща платформа с човек, който печели пари от дезинформация. 

" Искам да уведомя Spotify неотложно, още през днешния ден, че желая цялата ми музика да бъде отстранена от тяхната платформа. Могат да имат или Роугън, или Янг. Но не и двамата ", написа той в писмо до мениджърите и лейбъла си Warner Records. 

Последният мотив за скандал към Джо Роугън е изявлението му с доктор Робърт Малоун - вирусолог, който се е занимавал с ранни разработки по технологията на иРНК-ваксините и твърди, че без неговия принос те нямаше да бъдат вероятни. Откакто Pfizer и Moderna сътвориха своите артикули против Covid-19 обаче, той зае позицията на един от най-отявлените им критици.  

Малоун е от групата " не съм антиваксър, само че... " - не изпада до крайността да отхвърля имунизациите въобще, само че нападна тези против ковид по нормалните опорни точки - от изказванията, че имунизацията водела до стерилитет, до сравненията сред акциите за всеобщо имунизиране с Нацистка Германия. В началото на януари 2022 Twitter спря акаунта на Малоун поради това, че е нарушил 19 от разпоредбите на обществената мрежа за недопускане на подправени вести и дезинформация. 

Джо Роугън употребява случая, с цел да му даде естрада в своето шоу в Spotify, където Малоун продължава да споделя възгледите си против имунизациите и политиката за ограничение на Covid-пандемията - включително твърди, че популацията по света е подложено на интервенция по  " всеобща неуравновесеност ", с цел да повярва в ефикасността на имунизациите и че лечебните заведения имат финансова полза да афишират подправени данни за смъртността на пациентите с Covid-19. 

Когато Роугън му дава отговор: " Всичко това са клюки ", Малоун продължава да упорства на своята позиция и да я " надгражда " с бомбастични изказвания. 

Писмото на 270-те лекари, учени и академични преподаватели до Spotify не упорства за събаряне на подкаста на водещия, само че го подлага на гневна рецензия за облъчването на публиката с подправени изказвания.

Те показват, че тази процедура има " изключително рискови последици ". 

" Като учени, ние се сблъскваме с яд и опозиция, тъй като хората стават все по-недоверчиви към научните ни проучвания и експертизата ни. Като преподаватели, ние носим отговорност за възобновяване на влошеното схващане на хората за науката и медицината. Като лекари, ние изнасяме на плещите си изключителното задължение на пандемията, която натовари здравните системи до краен лимит и сега се укрепва само от антиваксърските настроения, преплетени в наличието освен на този епизод на подкаста на Роугън, само че и на други ", се споделя в писмото. 

Те се възмущават от това, че водещият е позволил Малоун да прави съпоставения сред имунизационната акция против Covid-19 и Холокоста, което е " освен погрешно и обидно, само че и рисково от здравна и културна позиция ". 

Същата позиция заема и рок-иконата Нийл Янг. 

" Правя го, тъй като Spotify популяризира подправени вести за имунизациите, с което евентуално може да докара до гибелта на тези, които се доверяват на дезинформацията ", написа той. 

Джо Роугън също защитаваше противоречиви и след това опровергани хрумвания за справяне с Covid-пандемията - от изказванието, че младите и физически здрави хора нямат потребност от ваксина, до промотирането на антипаразитния препарат ивермектин като лекарство за пациенти с коронавирусна зараза, до изказванията, че в случай че човек е прекарал Covid-19 и реши да се имунизира, ще навреди на здравето си. 

Самият той се отхвърли от част от изказванията си и прикани хората да не се доверяват безрезервно на мнението му, тъй като не е медицински експерт.  

54-годишният водещ на Joe Rogan Experience не е публицист, макар че подкастът му съставлява серия от дълги изявленията с разнородни посетители - в това число по публични тематики.

Той започва кариерата си като стендъп-комик и ТВ-водещ, като с изключение на с подкаста си се занимава и с мнения на ММА-мачове в Америка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР