Само преди 9 години от редакцията на в-к „Капитал“ се

...
Само преди 9 години от редакцията на в-к „Капитал“ се
Коментари Харесай

Архивите припомнят: През 2012 „Капитал“ се оплакваше от репресии срещу свободата на словото, а днес мълчи

Само преди 9 години от редакцията на вестник „ Капитал “ се оповестиха срещу похищението против медии. Самите те щяха да останат без редакция и да бъдат изгонени, също както през днешния ден се прави опит това да се случи с вестник „ Труд “, където от сутринта има полиция, а офисите се запечатаха.

Нека напомним проблема на „ Капитал “, които на 7 декември 2012 година оповестиха, че „ има заплаха една от последните зони на свободното слово да изчезне “. Причината е, че кредиторът на „ Икономедия “, Алфа банк са поискали да поемат контрола на сдружението. Софийски градски съд стопира осъществяването на процедурата, след заведен иск.

Публикуваме публикацията на вестник „ Капитал “ през 2012 без редакторска интервенция. Важно е обаче да се означи, че публицистите от изданието на Иво Прокопиев не сметнаха за редно да поместят и ред в електронното издание на „ Капитал “, макар че самите те години наред приказват за независимост на словото и политическия репресии.

Ето и публикацията им от 7 декември 2012:

Вече цяла седмица читателите на " Капитал " и " Дневник " са съществено обезпокоени, че, както те ни писаха на форумите на уебсайтовете, " има заплаха една от последните зони на свободното слово да изчезне ". Това стана, откакто предишният четвъртък Алфа банк, заемодател на " Икономедиа ", голословно и в несъгласие с подписаните контракти и закона изиска да поеме контрола на сдружението. Софийският градски съд спря осъществяването на процедурата, откакто " Икономедиа " заведе иск за определяне дали заемът е дължим и даде доказателства, че всички дължими лихви и главници са погасени, преди Алфа банк да предприеме своите дейности.

Като благодарим на всички сътрудници и читатели, които тази седмица почувствахме като другари, обобщаваме информацията по случая в идващите въпроси и отговори.

Откога има връзки сред " Икономедиа " и Алфа банк?

От 2007 година Алфа банк става заемодател на " Агенция за капиталова информация " и " Пи Ейч медиа ", по това време акционери на " Икономедиа " - компанията, издател на вестниците " Капитал " и " Капитал дейли ", уеб страницата dnevnik.bg и други издания.

Тогава рецесията още беше надалеч, а пазарът, включително и медийният, вървеше нагоре. С този заем Алфа банк финансира част от покупната цена за противоположното изкупуване от страна на българските съсобственици на каузи на немската група " Ханделсблат ".

Положението на медийния пазар се промени фрапантно през идващите две години.

През 2011 година при завършването на договорката по смяна собствеността на " Икономедиа " (влизането на компанията на Теодор Захов - " ТЗмедиа " ЕООД като акционер) комерсиалното дружество става поръчителство по договорите за заем на компанията.

Как стартира всичко?

Съвсем инцидентно при информация в Търговския указател издателите, мениджмънтът и публицистите в " Икономедиа " схванаха, че Алфа банк е подхванала процедура за назначение на шеф и " асимилиране " на " Икономедиа ", която като комерсиално дружество е поръчителство по контракта ни за заем.

От писмо на Алфа банк, което виждаме в Търговския указател, разбираме, че банката твърди, че е налице несъблюдение на контракта за заем и за това афишира " всички просрочени вноски за предварително изискуеми ".

Действието на банката е изненада за издателите, тъй като преди депозирането на настояването за пристъпване към осъществяване всички дължими вноски по заема са били платени. Противно на всякаква логичност и закони, откакто заплащането е направено, Алфа банк внася настояването за назначение на нов шеф и пристъпване към осъществяване върху комерсиалното дружество на Икономедиа. Тогава в изказване членовете на съвета на шефовете на " Икономедиа " разясниха: " Решението на банката е изненада за нас. Към момента на подаване на желае " Икономедиа " е изплатила в цялостен размер всички дължими суми съгласно контрактувания погасителен проект. В удостоверение на това към вчерашна дата в Централния кредитен указател заемите ни попадат като постоянни. "

Какво се случи след това?

" Икономедиа " заведе иск против Алфа банк, чиято цел е да откри, че няма съображение за предварителна дължимост на заема.

Паралелно с това компанията изиска от съда да спре вписването в Търговския указател на влизането на нов шеф и пристъпването към осъществяване от страна на Алфа банк.

В понеделник съдът почете молбата на Икономедиа " и спря вписването, като възприе тезата, че има спор сред компанията и банката и преди неговото привършване Алфа банк не може да твърди, че е налице предварителна дължимост на заема. Съдът записа в определението си, че " съществуването на преюдициален спор по отношение на декларираните за регистриране условия, представляващи промени по партидата на сдружението и подлежащите на оповестяване актове ", е една от предпоставките вписването да се спре.

С две думи, в понеделник следобяд, когато Софийският градски съд се произнесе, в редакцията имаше доста щастливи хора.

Какво следва?

Има правосъден спор сред " Икономедиа " и Алфа банк, по който ще би трябвало да се произнесе съдът. Това ще стане на две инстанции, а делото може да стигне и до Върховния касационен съд.

По късно през седмицата пред публицисти мениджърите на Алфа банк обявиха, че почитат решението на българския съд.

Междувременно няма спънка страните да реализират комерсиално съглашение между тях.

Защо протичащото се може да е доста рисково?

Основното безпокойство е, че зад дейностите на банката може да се крие опит за насилствена промяна в собствеността на " Икономедиа ". Ако вписването на нов шеф и пристъпването към осъществяване се беше случило, Алфа банк можеше да продаде предприятието (като цялост от права и отговорности и в действителност връзки, както е правното клише) на който си изиска. А това сигурно щеше да има последици и върху публицистичната политика и независимостта на публицистите, които работят в изданията. Всъщност главните опасения бяха, че точно напън от възможен покупател е провокирал дейностите на банката. Управителят на клона на Алфа банк за България Евангелос Литрас разяснява: " Това, което може да се случи при такива случаи, подхожда на общоприетите практики, когато една банка вземе такова решение, а точно да запорира залога, собствеността, която се изземва, нормално не се изземва в интерес на банката, а се търси някакъв вид да я осъществя на пазара и единият от тези способи е да откри покупател. Но това е единствено единият от общоприетите способи. "

Заложена ли е публицистичната политика?

Това евентуално беше най-коментираната тематика в редакцията и освен. Някои редактори даже самоотвержено предложиха да се предадат сами на Алфа банк.

Истината е напълно прозаична – става дума за техническа неточност при описването на активите в листата към контракта за необикновен залог. И не е заложена публицистичната политика, а публицистичната система – това е софтуерът, в който всеки публицист написа текстовете си. През тази стратегия те стигат до редактора, коректорите и страньорите (които наливат текстовете на страниците.) Първоначалната стойност на софтуера е била 100 000 лв., остатъчната е 25 000 след три години обезценка.

Редакционната политика няма по какъв начин да бъде заложена. Тя е функционалност от качествата и вижданията на публицистите и редакторите в " Капитал ", " Капитал дейли ", dnevnik.bg и capital.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР