Само по себе си започването на преговори за членство за

...
Само по себе си започването на преговори за членство за
Коментари Харесай

Западните Балкани трябва да спазват критериите на ЕС

" Само по себе си започването на договаряния за участие за Европейския съюз не е задоволително, с цел да затвърдим геополитическата ориентировка на Западните Балкани. Необходимо е страните от района да съблюдават критериите на Европейски Съюз и да извършват дейно нужните промени, в това число да прекратят финансираните дезинформационни акции против държави-членки ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на днешното съвещание на Съвета " Външни работи "  в Брюксел във формат външни министри.

Захариева призна, че по-често би трябвало да се организират полемики по Западните Балкани.

" За страдание обаче полемиките ни преди четири години, когато България беше ръководител на Съвета на Европейски Съюз и настояваше за засилен ангажимент с страните от района, бяха същите, като днешната. Тогава нашите съседи още веднъж посочваха за отговорни други страни с желанието си да дадат оправдание  за незадоволителното осъществяване на промените.    Тревожна е и неналичието на цялостно присъединение на страните от Западните Балкани към решения и позиции на Европейски Съюз в региона на външната политика и политиката на сигурност ", разяснява българският посланик. 

Вицепремиерът в оставка посочи, че България е измежду най-активните и поредни привърженици на процеса на разширение със страните от Западните Балкани и ще продължи да бъде подобен. Ние сме уверени, че присъединението на тези страни ще усили стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз, само че единствено в случай че те почитат основополагащите полезности на Съюза, добави тя.

Съветът направи повсеместен обзор на обстановката в Западните Балкани, като в подтекста на пандемията от COVID-19 бяха установени признаци на политическа дестабилизация, усложняване на социално-икономическата конюнктура, закъснение на темпа на промените, изостряне на националистическата изразителност, усилване на въздействието на трети страни, които не споделят полезностите на Европейски Съюз.
 
Министрите направиха обзор на трансатлантическите връзки след приемането на Съвместна връзка и Заключения на Съвета по тематиката през декември 2020 година Приветстваха решителните дейности на новата администрация на Съединени американски щати за завръщане към мултилатерализма и възобновяване на обичайните партньорства с акцент върху връзките с Европейски Съюз. Настояха при подготовката на Срещата на върха Европейски Съюз – Съединени американски щати на 15 юни 2021 година да бъдат дефинирани съответни взаимни дейности за справяне с пандемията от COVID-19 и социално-икономическите последствия, както и за адресирането на необятен кръг външнополитически въпроси.

Външните министри на държавите-членки организираха видеоконферентна полемика със специфичния делегат на Съединени американски щати за климата Джон Кери. Европейски Съюз и Съединени американски щати потвърдиха водещата си роля в световните старания за битка с климатичните промени и се договориха за взаимни дипломатически начинания за поощряване на по-голям ангажимент от трети страни за осъществяване на задачите на Парижкото съглашение. Като непосреден приоритет бе несъмнено съдействието за гарантиране на триумфа на Конференцията на страните страни по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата (СОР26) през ноември 2021 година в Глазгоу.
 
Държавите-членки обявиха взаимност с България и Чехия във връзка дейностите на тяхна територия на съветски представители, които са несъвместими с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, като поддържаха подхванатите ответни ограничения.

Съветът направи къс обзор на обстановката в Беларус, Афганистан, Ливан и  Сахел, хода на диалозите по Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия, отсрочените избори в Палестина, идната на 21 май 2021 година Среща на върха на Г20 по световното здраве.
 
В края на днешното съвещание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своите сътрудници за взаимната им активност през миналите 4 години.

" Благодаря за мощното другарство и взаимност, които постоянно съм получавала на тази кръгла маса ", съобщи българският външен министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР