Само по себе си подобно действие е прецедент. Безспорно е,

...
Само по себе си подобно действие е прецедент. Безспорно е,
Коментари Харесай

Заплаши ли шефът на БАБХ националната ни сигурност? Прокуратурата е на ход

Само по себе си сходно деяние е казус. Безспорно е, че той води до куп огромни проблеми, някои от които необратими. На първо място се обтягат интернационалните връзки сред двете страни, основават се предпоставки за повреждане на тонове храни, които се транспортират и с не на последно място се прецакват куп пътните компании поради финансовите загуби, които им се постанова да претърпят. А те са в размер на милиони евра.

Целта, съгласно инспекторите, е била Христо Даскалов да не се съобрази с решението на Върховен административен съд, с което на граничния пункт бе върната хамалската активност на компания “Евролаб”. Друга задача, считат специалистите, е да се нагнети напрежение, което в действителност се случи, и това да бъде “хвърлено” като виновност на компанията. Подобен опит бе изработен, само че чиновниците на ”Кап. Андреево”, станали очевидци на невижданите нареждания “отгоре” не се стърпяха и разкриха пред медиите какво в действителност се е случило.

От близо 8 месеца инспекторите от БАБХ са подложени на цялостен напън от управлението на Агенцията поради желанието на някогашната власт да махне въпросната компания. Немалка част от тях бяха не по тяхно предпочитание “преквалифицирани” на хамали. На други пък им се наложи да извършват също устно спуснати заповеди, газейки законите, в това число и европейските. За сходни практики свидетелства така наречен “кърваво писмо” на чиновници, в които се разказва по какъв начин са принуждавани да правят нередности.

На фона на това безусловно безпочвени се оказаха изказванията на Даскалов и някогашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, че с махането на “Евролаб” страната си е върнала страната. Нито една работа не е дала информация, че компанията е правила нещо неправилно. Дори освен това - инспекциите на разнообразни контролни органи, траяли няколко месеца, не откриха нито едно прекрачване на закона, даже не е установено нарушаване. Нека за момент да си представим, в случай че това бе факт. Или пък да допуснем, че хора от частния индивид са спрели трафика на камиони?! Подобни дейности, в случай че са били осъществени, би трябвало да сме очевидци на обиски, арести, обвинявания.

За похлупак последва нова заповед на Даскалов, с която на Агенцията се вменяват нови отговорности, а точно товаро-разтоварна активност. Юристи са безапелационни, че това може да стане с смяна на закона и следващо гласоподаване в Народното събрание.

До този миг нито един факт, изказан от Даскалов и Христанов по отношение на “Евролаб” не се е удостоверил до момента. След тях е и дългото им жалване пред медиите, че се усещат застрашени. В признание те признаха, че в действителност другари ги съветвали “да се пазят”.

При визитата си през вчерашния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Кап. Андреево” вътрешният министър Иван Демерджиев не взе страната на БАБХ.

Единствено призна за спор сред чиновници и хора от компанията. И увери, че до момента в който той не се позволи, жандармерията ще бъде там, с цел да подсигурява, че никой към този момент няма да може да стопира трафика на камиони. Предшественикът му Бойко Рашков също не взе страна, оставайки съдът да си каже тежката дума. След неговото изговаряне, обаче обстановката продължава да се изостря. Оттук насетне въпросът е дали прокуратурата ще се задейства, с цел да уточни ясно кой и за какво си разреши да сложи на карта националната ни сигурност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР