Само осем дни преди президентските избори през 2020 г. консервативният

...
Само осем дни преди президентските избори през 2020 г. консервативният
Коментари Харесай

В САЩ ограничават възможността на съдилищата да се намесват в изборите

Само осем дни преди президентските избори през 2020 година консервативният арбитър от Върховния съд на Съединени американски щати Брет Кавано написа в мнение, обвързвано със спор за гласоподаване в Уисконсин, че " щатските съдилища нямат празен чек, с цел да пренаписватат законите за изборите на щата за федерални избори ", напомня Ройтерс.

Думите на Кавано, дружно с тези на някои от сътрудниците му консервативни съдии, които подлагат на критика държавните съдилища в други разногласия, свързани с избори, предвещаваха огромно дело, което би трябвало да бъде прегледано в сряда и което може да даде на политиците повече власт върху провеждането на изборите и да ограничи способността на щатските съдилищата да ревизират тези дейности .

Върховният съд, който има консервативно болшинство 6-3 , би трябвало да прегледа обжалване на решение от февруари на висшия съд на Северна Каролина да отхвърли карта, очертаваща 14-те региона за Камарата на представителите на Съединени американски щати, утвърдена от следения от републиканците щатска законодателната власт, като преднамерено направена против гласоподавателите на демократите.

Републиканските законодатели от Северна Каролина, които подават жалбата, желаят от Върховния съд да одобри правна доктрина - в миналото маргинална, само че в този момент набираща известност в консервативните правни кръгове, наречена теория за " законодателната власт на самостоятелния щат " или ISL. Съгласно тази теория те настояват, че конституцията на Съединени американски щати дава на щатските законодателни органи, а не на други субекти като щатски съдилища, власт над изборните правила и картите на изборните региони.

Министерството на правораздаването на Северна Каролина и няколко групи за изборни права, които заведоха дело за блокиране на начертаната от републиканците карта, в този момент пазят дейностите на Върховния съд на щата. Те са подкрепени от администрацията на президента демократ Джо Байдън.

Критиците споделиха, че всяко утвърждение на доктрината от Върховния съд може да преобърне американските демократични правила, като ограничи решаващия юридически надзор над партийната политическа власт и породи комплициране на гласоподавателите с правила, които варират сред щатските и федералните избори.

" Настоящата версия на " ISL " беше измислена от консервативни идеолози, които не желаят гласоподавателите да имат повече права и затова подкопават правата на глас в цялата страна ", сподели Марк Елиас, изтъкнат избирателен юрист, който е представлявал Демократическата партия в голям брой правосъдни каузи.

" Това е задача на консервативни учени и други да подкопаят способността да се защитят правата на елементарните жители да гласоподават ", добави Елиас.

Доктрината се основава частично на текст в конституцията, че " времето, мястото и методът ", по който се организират федералните избори " се предписват във всеки щат от законодателната власт на съответния щат. "

Републиканските законодатели настояват, че щатският съд противоконституционно е узурпирал пълномощията на Щатското заседание на Северна Каролина да контролира федералните избори. Консервативните групи за покровителство на гласоподавателите, които ги поддържат, споделиха, че щатските законодателни органи би трябвало да се пазят против това, което считат за " все по-нагли опити за пренаписване на изборните закони посредством съдилищата ".

Делото стигна до Върховния съд в миг на нараснала угриженост по отношение на честността на изборите в Съединени американски щати в светлината на новите ограничавания за гласоподаване, наложени от републиканските щатски законодателни органи след изказвания на някогашния републикански президент Доналд Тръмп, че изборите през 2020 година са били откраднати от него посредством необятно публикувани машинация при гласоподаване. Републиканците обявиха, че задачата им е да предотвратят измамите при гласоподаване.

Доктрината може да заплаши стотици, даже хиляди, свързани с изборите разпореждания в щатските конституции, правила, признати от чиновници на щатските избори, и промени, признати посредством референдуми на гласоподавателите, съгласно Центъра за правораздаване Бренан към Нюйоркския университет по право.

Някои правни специалисти споделиха, че доктрината може да улесни партията на болшинството в законодателния орган на щата да начертае границите на регионите на Конгреса на Съединени американски щати, с цел да укрепи личната си власт. Това може да попречва делата по толкоз разнородни въпроси като условията за идентификация на гласоподавателите, бюлетините за гласоподаване по пощата, които републиканците се пробваха да лимитират в някои щати и биха могли да доведат до правосъдни каузи, които пораждат в разгара на изборите, прибавиха те.

Джон Ийстман, закостенял юрист, който поучава Тръмп в опита му да анулира резултатите от изборите през 2020 година, написа малко известие до Върховния съд, че доктрината също по този начин дава на законодателните органи " пленарни " пълномощия да избират президентски гласоподаватели в системата на Избирателната гилдия, която дефинира спечелилия в президентските съревнования в Съединени американски щати щат по щат.

Ветеранът от републиканския адвокатски пул Бенджамин Гинсбърг сподели в бюлетин до Върховния съд, че доктрината може да " усили възможностите законодателните органи на щатите да заменят националния избор със личните си политически желания ". Гинсбърг е сред малкото консерватори, които са срещу доктрината.

Джейсън Снийд, закостенял специалист по изборите, който приема доктрината, сподели, че делото в Северна Каролина дава опция на Върховния съд да " прекрати огромна част от объркването и хаоса ", зараждащи към изборите.

Решението на Върховния съд би трябвало да излезе до края на юни.
 Си Ен Ен: Републиканците печелят Конгреса
Си Ен Ен: Републиканците печелят Конгреса

Прогноза на телевизията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР