Само обществата, които поставят в основата на своето развитие образованието,

...
Само обществата, които поставят в основата на своето развитие образованието,
Коментари Харесай

Радев: Само общества, които поставят в основата на развитието си образованието, науката и културата, могат да градят просперираща държава

Само обществата, които слагат в основата на своето развиване образованието, науката и културата, могат да градят съвременна и просперираща страна. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден, в Деня на националните будители, удостои с Почетния знак на президента седем изтъкнати български персони с огромен принос към духовното развиване и научния престиж на страната. В церемонията взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Почетния знак на президента Румен Радев връчи на акад. проф. Красимир Атанасов за неговия теоретичен и прибавен принос в региона на изкуствения разсъдък, медицината, биологията, превоза и редица други сфери, както и за постигнатия актив за издигане значимостта на българските научни изявления измежду водещите в света.

За изключителните си заслуги към развиването на науката в региона на химията, минното дело и обогатяването и опазването на околната среда и екологията, както и за одобряването на престижа на България в международен мащаб, с оценката бе почетен член-кореспондент проф. д. т. н. инж. Владко Панайотов.

Неслучайно 1 ноември е и денят и на българските учени, уточни президентът в приветствието си в Гербовата зала на „ Дондуков " 2 и акцентира, че техният неоспорим теоретичен и прибавен принос е същинска горделивост и интернационално самопризнание за научната ни общественост и за България.

Геновева Танчовска, секретар на Първо българско НЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови ", Свищов; Минко Стефанов, заместник-председател на Съюза на националните читалища, ръководител на НЧ „ Зора - 1860 ", Сливен; Васил Новоселски, ръководител на НЧ „ Н. Й. Вапцаров ", Благоевград; Данаил Петков, заместник-председател на Съюза на националните читалища и дълготраен ръководител на НЧ „ Развитие ", Севлиево и Анета Мутафчиева, ръководител на НЧ „ Тодор Петков - 1963 ", Шумен и регионален ръководител на Съюза на националните читалища бяха отличени с Почетния знак на президента за приноса им съхраняването и развиването на българската културно-просветна традиция, както и във връзка 165-годишнината от началото на общонародното читалищно дело и Деня на будителите.

Президентът Радев акцентира, че посветеността на удостоените през днешния ден читалищни дейци и дългогодишната им активност за развиване и запазване на богатите ни възрожденски обичаи е основен фактор за опазване на публичната роля на тези неповторими културни средища и за културния и просветителски напредък на нашето общество. „ Наш дълг е да съхраняваме завета на видните възрожденци, които сложиха началото на читалищното дело преди 165 години, запалило искрата на устрема на нашия народ към познание, към културен прогрес, към независимост и самостоятелност на нашата татковина ", добави още президентът.

Благодарност за получените оценки от името на удостоените изрече Васил Новоселски. „ Това е едно предизвикателство, което кара нас, читалищните дейци, да вървим по пътя на националните будители, да съхраним родолюбието, да изградим мост, по който нашите деца да пренесат българщината в бъдещето ", съобщи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР