Само няколко седмици след като изключително разрушителните протести и стачки

...
Само няколко седмици след като изключително разрушителните протести и стачки
Коментари Харесай

Щетите от едноседмичните протести във Франция вече надхвърлят €1 млрд.

Само няколко седмици откакто извънредно разрушителните митинги и стачки по отношение на пенсионните промени във Франция най-сетне затихнаха, предприятията в страната се борят с последствията от едноседмичните безредици, избухнали след убийството на 17-годишен юноша, убит от служител на реда.

По данни на френската бизнес асоциация MEDEF последните, провокирани от смъртоносната пукотевица на служител на реда по младеж предишния вторник, към този момент са нанесли вреди за над 1 милиарда евро (1,1 милиарда долара).

Протестиращите са разграбилиоколо 200 магазина и са разрушили 300 банкови клона и 250 по-малки магазинчета, съобщи представител на MEDEF пред CNN.

Вълната от безредици избухна, откакто 17-годишният Наел Мерзук бе убит в предградие на Париж. Случаят провокира бурни митинги в редица градове из цяла Франция. Хората излязоха по улиците, с цел да изразят яростта си от метода, по който полицията се отнася с маргинализираните общности в страната, повдигайки въпроса дали расата не се е оказала фактор за стрелбата по младежа.

Днес към този момент пикът на митингите наподобява преминат. А френското държавно управление към този момент обмисля способи за подкрепяне на най-засегнатите от безредиците, в това число посредством пролонгация на социалноосигурителните вноски и налозите, както и удължение на периода за подаване на осигурителен иск.

Според организацията за кредитен рейтинг DBRS Morningstar тези искове евентуално ще бъдат по-малки от вредите в размер на 1 милиарда евро, което допуска, че доста компании няма да бъдат изцяло обезщетени за загубите си. Загубите вследствие на спирането на бизнеса и оповестяването на полицейски час също надали ще бъдат покрити.

На този декор френският бизнес се готви за още мъчителни последствия, защото туристите, изплашени от насилието и хаоса във Франция, се отхвърлят от пътуванията си до една от най-популярните дестинации в света.

От началото на юли задграничните туристи са отменили 20-25% от плануваните пътувания до Париж, съобщи президентът на MEDEF Жофроа Ру дьо Безие в изявление за телевизионния канал France Inter.

Прекъсването идва в неприятен миг за френската стопанска система, която през първите месеци на тази година реализира по-добри резултати от тези в еврозоната макар месеците на митинги и стачки против пенсионната промяна.

Оттогава обаче активността е в застой. Данните от изследването, оповестени предходната седмица, сочат, че френското произвеждане през юни е намаляло за първи път тази година и с най-бързия ритъм от февруари 2021 година

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР