Само няколко месеца след началото на пандемията от COVID-19 през

...
Само няколко месеца след началото на пандемията от COVID-19 през
Коментари Харесай

Двойно по-богати станаха най-богатите мъже в света

Само няколко месеца след началото на пандемията от COVID-19 през 2020 година се заприказва, че до момента в който едни изпадат в съществени финансови усложнения и редица бизнеси банкрутират, то най-богатите хора на света стават още по-богати. И това се трансформира в наклонност, която продължава и до през днешния ден.

Според нов отчет на интернационалната организация Oxfam, 10-те най-богати хора на света са удвоили своето положение от началото на пандемията. Така в този момент то възлиза общо на трилион и половина $. Това се дължи на скока на цените на акциите и на парцелите, който направи разликата сред богатите и бедните по-голяма от всеки път.

Според данни на Световната банка още 163 милиона души са се оказали под прага на бедността, до момента в който свръхбогатите са се възползвали от тласъците, предоставени от държавните управления по света, за намаляване на резултата от вируса и пандемията - като данъчни облекчения да вземем за пример.

От организацията показват, че доходите на 99% от международното население са намалели от март 2020 година до октомври 2021 година А в този период Илон Мъск и останалите девет най-богати милиардери общо са ставали по-богати с 1,3 милиарда $ дневно.

Конкретно създателят на SpaceX съумява да усили благосъстоянието си цели 10 пъти за първите 20 месеца на пандемията. И достигайки 294 милиарда $ детронира Джеф Безос от първото място в класацията за най-богатите хора на света, където продължава да бъде и до през днешния ден.

В интервал, когато софтуерните акции на Уолстрийт се покачваха, чистото благосъстояние на Безос набъбна с 67% до 203 милиарда $, благосъстоянието на Марк Зукърбърг се удвои до 118 милиарда $, до момента в който това Бил Гейтс се усили с 31% до 137 милиарда $, предава Guardian.

На фона на тези данни от Oxfam предвиждат, че до 2030 година 3,3 милиарда души ще живеят с по-малко от 5,50 $ дневно. Именно по тази причина и приканват за по-ефективни ограничения, свързани на първо място с по-справедливо и прогресивно данъчно облагане на най-богатите, с цел да може да се понижи общественото неравноправие и да има по-голяма опция за подкрепяне на най-нуждаещите се, които ще стават от ден на ден и повече.

От организацията пресмятат още, че 10-те най-богати мъже имат шест пъти повече благосъстояние от най-бедните 40% (3,1 милиарда души). На тези в топ 10 ще са им нужни 414 години, с цел да изразходват общото си благосъстояние, в случай че харчат по милион $ всеки ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР