Само няколко дни след триумфа на риалити форматите БТВ и

...
Само няколко дни след триумфа на риалити форматите БТВ и
Коментари Харесай

Жесток удар за БТВ и Нова дни след триумфа на Капките и Денсинг старс

Само няколко дни след триумфа на риалити форматите БТВ и Нова ги чака тежък удар.

В петък медиите за последно ще могат да излъчат или разгласяват реклами на хазарт. Промените в Закона за хазарта, които не разрешават тези реклами, към този момент са факт и бяха оповестени в Държавен вестник във вторник. Те влизат в действие три дни след обнародването им.

Законът за
хазарта беше изменен в последните дни преди депутатите да излязат във почивка поради идните изключителни парламентарни избори. Това се случи по предложение на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Президентът Румен Радев не наложи несъгласие, съобщи Дневник.

Пълната възбрана на реклами на
хазарт в медиите ще лиши малките екрани и други онлайн медии от доходи от игралната промишленост в размер на към 170 млн. лева годишно, демонстрират изчисленията на сектора. Приходите от реклама за хазарт са съществени за двете най-големи частни малките екрани - Би Ти Ви и Нова телевизия. Свиването на постъпленията от реклама ще наложи както ограничение на към този момент планувани разноски, по този начин и ще обезцени фирмите.

Промените в закона идват на фона на информацията за възможна продажба на Нова телевизия.

В " Студио България " на " Свободна Европа " разговаряхме с бизнес консултанта Ясен Гуев за това по какъв начин измененията в Закона за
хазарта ще се отразят на Би Ти Ви и Нова телевизия.

Най-важното от изявлението

" [Спирането на рекламата на хазарт] е решение, което директно въздейства върху процедурата, която върви сега за продажба на каузи на " Би си партнърс " в Юнайтед груп. Това е групата, която в България има " Виваком " и Нова телевизия ".

" Ефектът от намаляването на рекламните доходи е спад в цената на Нова телевизия ".

" Това, което се случва в Нова телевизия, не е обвързвано с метода, по който тя отразява политическите процеси сега, а е обвързвано с това с кого ще си приказват политиците в бъдеще. Защото те виждат, че върви развой по промяна на собствеността ".

" Ако желаете в този момент нещо в Нова телевизия, би трябвало да стигнете до Драган Шолак. След шест месеца най-вече, когато би трябвало да има промяна на собствеността, с кого ще си говорите, в случай че Драган Шолак си тръгне ".

" По отношение на бТВ ударът е много по-сериозен, тъй като, в случай че гледаме финансовите резултати, групата на бТВ е два пъти по-малка като доходи от тази на Нова, а в облаги разликата е четири пъти ".

" Политическото въздействие не минава през благосъстоятелност, а минава през въздействие през избрани хора. И в тази ситуация, както го виждаме, въздействие във връзка с приходната част на малките екрани ".

" Нова [телевизия] се оправиха доста по-добре с [развитието на пазара], имайки поради онлайн ресурсите, които развиха. Докато Би Ти Ви също се опита да направи нещо, само че размерът е по-малък. Те изтърваха тази промяна, а и цялостното им ръководство е извънредно необичайно ".

" Промените в Закона за
хазарта трябваше да влязат в действие от следващата година, с цел да е заслужено и да се даде време ".

Решението за ограничение на рекламата на
хазарт в медиите " директно въздейства върху процедурата, която върви сега за продажба на каузи на " Би си партнерс " в " Юнайтед груп ". Това е групата, която в България има " Виваком " и Нова телевизия ", сподели Ясен Гуев. По думите му " резултатът от намаляването на рекламните доходи е спад в цената на Нова телевизия ".

Гуев сподели, че " във връзка с Би Ти Ви ударът е много по-сериозен, тъй като, в случай че гледаме финансовите резултати, групата на Би Ти Ви е два пъти по-малка като доходи от тази на Нова телевизия, а в облаги разликата е четири пъти ".

Според Гуев " Нова [телевизия] се оправиха доста по-добре с [развитието на пазара], имайки поради онлайн ресурсите, които развиха. Докато Би Ти Ви също се опита да направи нещо, само че размерът е по-малък. Те изтърваха тази промяна, а и цялостното им ръководство е извънредно необичайно ".

Гуев сподели, че и в двете компании стартира развой по оценка на понижаване на бюджетите. " Нова телевизия има задоволително запас и това е просто понижаване на облагата, само че те ще минат през това. Би Ти Ви не, че не могат да се оправят, макар че ударът е огромен, само че въпросът е дълготрайно какво става идната година ", сподели Гуев.

Според него справедливият метод би бил измененията в Закона за
хазарта да влязат в действие от идната година, с цел да се даде време.

Политическото въздействие

Рекламата на
хазарт в медиите е проблем, който се дискутира от години. През 2020 година депутатите също поеха ангажимент да я лимитират, само че това не се случи.

В началото на април Народното събрание отхвърли законопроект на партия " Възраждане ", който също предвиждаше ограничение на рекламата на
хазартни игри в медиите. " Политическият знак кой взема решенията и в кой е властта е значим. И той демонстрира, че решението се взема от ГЕРБ и Движение за права и свободи, т.е. това са партиите, с които би трябвало да се води разговор в бъдеще, тъй като нещата зависят от тях ", сподели Ясен Гуев.

По думите му политическото въздействие не минава през благосъстоятелност, а през въздействие през избрани хора и въздействие във връзка с приходната част на малките екрани.

" Това, което се случва в Нова телевизия, не е обвързвано с метода, по който тя отразява политическите процеси сега, а е обвързвано с това с кого ще си приказват политиците в бъдеще. Защото те виждат, че върви развой по промяна на собствеността ", сподели Гуев.

Според него, " в случай че желаете в този момент нещо в Нова телевизия, би трябвало да стигнете до Драган Шолак. След шест месеца най-вече, когато би трябвало да има промяна на собствеността, с кого ще си говорите, в случай че Драган Шолак си тръгне ". Шолак е сръбски предприемач, основател и акционер в " Юнайтед груп ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР