Само няколко часа след като гръцкият министър на външните работи

...
Само няколко часа след като гръцкият министър на външните работи
Коментари Харесай

Това са петте варианта за име на Македония

Само няколко часа откакто гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс заяви, че е изпратил до управляващите в Република Македония предлагането си за разрешаване на разногласието за името на западната ни съседка, вестниците " Катимерини " и " Та неа " разгласиха предложенията на Атина.

Според изданията на процедура това са предложенията на интернационалния медиатор Матю Нимиц. В пакета попадат следните оферти:

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)

Според " Та Неа " на този стадий никой не може да планува по какъв начин ще се развият договарянията заради разногласията към историята и културата и изказването на македонския министър председател Зоран Заев, че " не е належащо да се трансформира Конституцията ", с цел да се реши разногласието за името.

В четвъртък в Скопие ще пристигне Никос Кодзияс. Той ще кацне на летището в Скопие, което управляващите в Република Македония преименуваха от " Александър Велики " в " Международно летище Скопие ".

Говорителят на гръцкото държавно управление Димитрис Дзанакопулос съобщи, че очаква коментарите и забележките във връзка предложенията. " Надяваме се да намерим общ терен за идващите срещи. Но, въпреки всичко това значително зависи и от другата страна ", сподели още Дзанакопулос.

Говорителят заяви, че за гръцката страна е значимо да се откри общоприемливо решение и " името да бъде както за вътрешно, по този начин и за интернационално потребление, което изисква и смяна на конституцията "

Спорът за името сред Скопие и Атина навлезе в нов стадий - откакто Атина изпрати план за съглашение с гръцките оферти за името, Скопие отговори и също изпрати в Атина план за съглашение.

След няколко дни безмълвие министър-председателят Зоран Заев удостовери,  че от Гърция е дошъл план на съглашение, а Македония също е изпратила в Атина собствен план.

Заев отхвърли да каже какво включва гръцкото предложение и заяви единствено, че македонският план съдържа само механически аспекти на структурата на интернационалния контракт.

Междувременно Македония отговори на Русия

за предизвестието, че в случай че стане член на НАТО, ще утежни двустранните връзки.

Членството на Република Македония в НАТО е стратегическо решение и то не опонира на желанието ни за задълбочаване на връзките ни с Руската федерация.

Това сподели македонският министър председател Зоран Заев във връзка рецензиите на Москва за участието на западната ни съседка в Северноталантическия пакт. " Още през 1993 година в взаимна декларация македонският парламент очерта стратегическите цели на Македония - участието ни в Европейски Съюз и НАТО. Това е и желанието на голямото част от жителите на страната - над 75 на 100. Интеграцията на Република Македония в Европейски Съюз и НАТО е доста значима за страната, само че и за целия район. То не опонира на задълбочаването на връзките ни с Руската федерация.... Това е желанието на страната ни от няколко десетилетия ", сподели още македонският министър-председател, представен от държавното радио в Скопие./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР