Само наблюдаващият прокурор преценява на кого да повдигне обвинение по

...
Само наблюдаващият прокурор преценява на кого да повдигне обвинение по
Коментари Харесай

СГП: Само наблюдаващият прокурор решава на кого да повдигне обвинение по случая с „Булгаргаз“

Само наблюдаващият прокурор преценя на кого да повдигне обвиняване по случая с „ Булгаргаз “. Това съобщи градският прокурор на София Илиана Кирилова, написа " Труд ".

Във връзка с изказванията на премиера Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, че чакат покачване на обвинявания по следствието, обвързвано с „ Булгаргаз “ и свалянето на имунитет по отношение на делото за Автомагистрала „ Хемус “ Кирилова разяснява по този начин:

„ Не съм осведомена с тези мнения, само че в случай че са направени в този им тип, смятам същите за мощно притеснителни. Няма да разясня висящи досъдебни производства без разрешението на наблюдаващите прокурори, каквито са условията на Наказателно-процесуален кодекс “, добави още тя.

Градският прокурор посочи още, че следствията се организират под надзора и управлението на наблюдаващите прокурори, разпределени на правилото на инцидентното систематизиране.

„ Съгласно българското законодателство обвиняване се повдига, едвам след събирането на задоволително доказателства за виновността на несъмнено лице за осъществено закононарушение от общ темперамент и след отчет на прокурора. С оглед на това – дали и против кого, по обещано досъдебно произвеждане да бъде повдигнато и предявено обвиняване, е преценка само и единствено на наблюдаващия прокурор по делото, а не на представители на изпълнителната власт ", уточни прокурорът.

Тя прикани ръководещите прецизно да съблюдават българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност.

„ Министърът на вътрешните работи и министър председателят следва да са осведомени и с наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, според която горестоящите ръководители на проверяващите органи, в т. ч. и министърът, „ нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието “, разяснява още Кирилова.

Административният началник на Софийска градска прокуратура напомни още, че „ прокурорът управлява следствието и реализира непрекъснат контрол за законосъобразното му и навреме осъществяване като наблюдаващ прокурор “.

„ Отделно, според член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, материалите по следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора “, добави още Илиана Кирилова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР