Само крачка дели от правния нихилизъм реакцията на отговорните институции

...
Само крачка дели от правния нихилизъм реакцията на отговорните институции
Коментари Харесай

Съдия към ВСС: Това е организирана анархия и правен нихилизъм

Само крачка дели от правния нихилизъм реакцията на виновните институции по случая с приключването на персоналните данни на арбитър Мирослава Тодорова и фамилията й. Това сподели самата тя пред Висшия правосъден съвет във вторник. Съдийската гилдия на органа трябваше да изслуша основния правосъден контрольор Теодора Точкова, защото персоналните данни на наказателния арбитър Тодорова, както и тези на фамилията й бяха публикувани тъкмо от инспектората към Висшия правосъден съвет. Точкова обаче не пристигна в съвета, а прати писмо, че е в отпуск. Тодорова се яви по покана на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

Адресът, ЕГН, информация за персоналната карта, адресът и мобилният телефон на арбитър Мирослава Тодорова и фамилията й не бяха заличени от имотната й декларация, оповестена от инспектората на 18 юли. В името на файла с декларацията освен трите й имена е записано и " NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII ". Нито една от останалите 4406 заявления на магистрати няма такава резолюция. От инспектората окачествиха грандиозния гаф като " пропуск " и стопираха достъпа до имотния указател на магистратите. Той не е възобновен и досега.

От описа на Тодорова стана ясно, че Точкова й се обадила дни след теча, едвам след нейно телевизионно изявление. Съдията попитала инспекторката за какво не я потърсила до тогава, а отговорът на Точкова бил, че нямала визия, че ще взе участие в малкия екран. " Струва ми се неприемливо несериозно никой да не ме потърси толкоз дни. Създава усещане, че страната е на автопилот по въпроси, които не съставляват интерес на действителната власт ", разяснява Тодорова.

" Мислих дали има смисъл да пристигам, какво да кажа в допълнение. Но в случай че не дойда, това е умишлено присъединяване в общия развой на обезценка ", обърна се Тодорова към съвета. " Самият факт, че съм углавен арбитър и това не провокира угриженост, е обезпокоително обръщение. Аз по работа предизвиквам институционализирано страдалчество на някои хора. Ако не одобряваме, че това е задоволително съществено, с цел да провокира реакция, значи не гледаме съществено на личната си активност. От това до правния нихилизъм крачката е единствено една ", добави съдията.

Тя даде да се разбере, че не има вяра на обясненията на инспектората, че става дума за техническа неточност. Тодорова изясни, че декларацията й се отваря и може да бъде обработвана най-малко от 7 компютъра и е попълнена във формат, в който всички градски съдии са попълнили декларациите си.

Според нея, в случай че инспекторатът няма задоволителен потенциал да се занимава с имотните заявления (доскоро това беше задача на Сметната палата, б.а.), би трябвало да се намерения дали е целесъобразно да има такива пълномощия. " Колегите се тормозят, че публикуването на данните на техните съпрузи и на хората, с които живеят, минава допустимата граница. А в случай че е допустима грешката да се огласяват и децата, тогава приказваме за проведена безредица, в случай че не нещо друго ", добави съдията.

Тя напомни професионалната си орис, засиления интерес на инспектората към нея, както и обстоятелството, че е единственият арбитър, преследван дисциплинарно по сигнал на основния прокурор Сотир Цацаров. " Съвпаденията също подлежат на тълкования. Другата заплаха е да се одобри, правосъдната власт позволява основаването и съществуването на органи за разпра ", заключи тя.

На въпрос от съвета дали е уязвена и уплашена, Тодорова отговори, че " от позиция на криминологията не би трябвало да споделяме какъв брой ни е боязън, само че мога да кажа, че съм афектирана. Това е унизително – да поставяме старания, да попълняме заявления, да съблюдаваме периоди, а най-после никой да не постави старания да не се разгласяват данни, които не би трябвало ". И добави: " Не съм безразсъдна, знам на какво подлагам фамилията си. Ще взема ограничения, с цел да осигуря отбрана по този начин, че да нямам потребност от помощ ".

След като я изслуша, съветът изрече " паника и неотстъпчивост " в декларация, че приключването на данните й е неприемливо и засяга неприкосновеността на магистрата и неговото семейство, както и накърнява независимостта му.

КОЯ Е ТЯ

Съдия Мирослава Тодорова е някогашен ръководител на Съюза на съдиите и един от сериозните критици на статуквото в система, което докара до съществени репресии против нея в последните години. Срещу нея има няколко дисциплинарни производства. През 2012 година тя беше уволнена, а откакто съдът анулира уволнението ѝ, тя бе намалена в Софийски областен съд. Тодорова стана и първият арбитър, против който беше формирана инспекция, а по-късно и дисциплинарно произвеждане след сигнал на основния прокурор Сотир Цацаров.

В прословутото тефтерче на тогавашния началник на комисията за спор на ползи Филип Златанов Тодорова беше в рубрика " Да се удари ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР