Само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи

...
Само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи
Коментари Харесай

Мамят ли ни със скъпото овче сирене?

Само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена в действителност съдържат единствено овче мляко, останалото се примес - овче с краве мляко. Това демонстрират резултатите от извършен тест в акредитирана интернационална лаборатория направени и финансирани по поръчка на " Сдружение за налична и качествена храна ". Очакват се резултатите дали има немлечни мазнини в петте изследвани сирена.

Това сигурно вкарва в илюзия българските консуматори, които заплащат за този артикул едни от най-скъпите цени в бранша и чакат да получат артикул напълно от овче мляко. Констатираното нарушаване съставлява и фрапантно нарушаване на конкурентното право, тъй като към сегашния миг 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват точно овчето сирене заради алергии или по лекарско наставление и съществуването на други типове мляко може да докара до здравословни проблеми, прецизират от струдението. 

На масата към момента е апелът организациите на сектора да си създадат отраслов стандарт, който непринудено да бъде спазван.

" Тeзи извънредно тревожни резултати хвърлят леке върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което при започване на на 2023 година се подреди на 19-о място в света съгласно класацията на Taste Atlas ”, разяснява пред bgonair Андрей Велчев.

От сдружението не престават да упорстват за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват публично имената на компании, които нарушават наредбите за производство на качествени храни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР