Само една случайност е спасила както главния прокурор (Иван Гешев),

...
Само една случайност е спасила както главния прокурор (Иван Гешев),
Коментари Харесай

Как МВР умножи по нула версиите на прокуратурата за взрива

" Само една случайност е избавила както основния прокурор (Иван Гешев), по този начин и фамилията му, по този начин и редица други хора, минавали по този път "

1 май, часове след гърмежа по пътя край Ярема, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за първи път удостоверява публично версията, която по този начин или другояче се популяризира на всички места без източник.

Директорът на Национална следствена служба повтаря изказванието за наличието на фамилията на Иван Гешев на мястото на гърмежа и при идващ журналистически въпрос.

Всеки, който демонстрира обикновена емпатия, би сложил тази информация пред скоби, осмисляйки случилото се. Но информацията се оказва неистина.

Едва на 5 май след серия от подозрения и институционални недомлъвки министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев въпреки всичко изнесе публични данни, които опровергават изказванието за опасност против живота на брачната половинка и двете деца на Гешев.

Само че това изказване се разпространяваше пет дни и нито един път не беше оспорено обществено от директно засегнатия основен прокурор, неговите заместници и говорителката му Сийка Милева.

Напротив, този подробност стана неизбежна част от първите политически реакции след гърмежа - от Слави Трифонов и Бойко Борисов до Лаура Кьовеши.

Едва когато операцията стана обществен скандал, Борислав Сарафов реши да се оправдае с това, че от думите на Гешев, че се тормози за децата си (от единствения му коментар пред " Епицентър " ).

Но даже когато е осъзнал, че предава неверна информация в народен ефир, не се поправя изрично. Тогава и той, и всички институционални представители отказваха да изяснят обикновения въпрос, тъй като се навлизало в " персоналното пространство " на основния прокурор.

Нали не сте не запомнили: шефът на Национална следствена служба беше стартиран по всевъзможни пътища (от ГЕРБ през " Възраждане " до... Бойко Рашков) да проверява в бъдеще Гешев или всеки идващ началник на прокуратурата (така упоменатите и освен си показват така наречен правосъдна промяна - б.р.)

Историята с децата е единствено един от озадачаващите пропуски и странни внушения на прокуратурата в медийните изяви по случая.

Става дума за държание, което слага под въпрос легитимността, безпристрастността и професионализма на хора на най-високо равнище в правосъдната власт.

Същите хора образуват публично мнение с решителност, която не се тормозят да употребяват за политически офанзиви.

Ако шефът на Националната следствена работа не е ревизирал какъв брой души са се намирали на мястото на хипотетичния " терористичен акт " и не е удостоверил базови фактиот " целта за ликвидиране " - Гешев - по какъв начин следва да се има доверие на всичко останало от версията му за гърмежа?

А в случай че основният прокурор приказва с Валерия Велева, само че не брифира шефа на Следствието за хипотетично тежко закононарушение, какво въобще се случва в прокуратурата?

Сарафов беше индивидът, който стартира изказванието за ескплозив с " минимум 3 кг тротилов еквивалент " - информация, която и до момента не е доказана или отречена, тъй като няма обществено разгласен резултат от нито една експертиза. А същият човек твърдеше, че " до няколко часа " ще бъде обяснен химическият състав и количеството му на взривното вещество.

Твърдението, че " единствено една случайност е избавила " Иван Гешев и " в случай че гърмежът е бил във вратите, евентуално тези стоманени сачми са щели да пробият бронировката " също се сблъска челно с действителността - по данни на Иван Демерджиев, служебният автомобил на НСО за основния прокурор е с най-високата степен на отбрана измежду автопарка на службата, а единствената вреда по него е дупка от рикошет на фара.

Твърдението, че " гърмежът има ясна устременост към пътя ", беше оспорено освен от специалисти, само че и от географията на терена. Дори някогашният дълготраен шеф на полицията Васил Василев споделя пред " Сега ", че " мястото, където е избухнало взривното устройство, не съставлява страшна заплаха и е надалеч от пътя ".

Съвсем обособен " филм " се прожектира с неочакваната поява на неизвестен израелски " специалист ", който следователи са позволили до мястото на гърмежа още в първия ден - по случайност, индивидът дошъл в България единствено час и половина преди детонацията...

Неясно остава и по какъв начин говорителката на прокуратурата Сийка Милева реши да разгласи за " неприемливо някой да мисли, че това е инсцениран акт ", откакто представителят на следствието Мариан Маринов призна, че проверяващите са длъжни да проучат всяка версия - в това число и за инсценировка.

Още по-смущаваща беше готовността на Милева да обвързва явен престъпен акт с политическата воля на болшинството в няколко Народното събрание за промяна на прокуратурата: " Жерви сме на война против прокуратурата - с компромати, медийни офанзиви, изявления, лобистко законодателство и улични митинги. Не съумяха, само че се пробваха да убият основния прокурор. Опитът му за ликвидиране е подбудено освен от предпочитание за физическото му заличаване на лица от престъпния контингент, олигарси и политици, подсъдими и обвинени. С този противен и показателен акт желаят да покажат на всички нас, че с натискането на един бутон могат да убият един човек ".

Каквото и да се е случило по пътя за Ярема на 1 май, то води до доста неприятни заключения за равнището на службите за сигурност - без значение дали поръчителите са от мафията, или от кукления спектакъл на ченгеджийницата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР