Само една минута е нужна на Георги Петков, за да

...
Само една минута е нужна на Георги Петков, за да
Коментари Харесай

Георги Петков за ТОПСПОРТ: Ако аз бях направил грешките на Полачек, щяха да ме изядат жив

Само една минута е нужна на Георги Петков, с цел да се трансформира в най-възрастния вратар в историята на футбола, играл за народен тим. Вероятно това ще стане в идващите два мача от шампионата Лига на нациите, защото титулярят Пламен Илиев се контузи, а 42-годишният Петков се чака да го замести. Вижте какво сподели по тази и други тематики вратарят на Славия пред ТОПСПОРТ.

От миг, в който имаше вид да спреш с футбола, в този момент си покрай историята. Трябва ти просто една минута с националната фланелка...

- Да не бързаме. Все отново има време, дано изчакаме и забележим листата на Петър Хубчев за идващите мачове. Той е селекционер, той взема решение дали ще му бъда потребен. Аз не преставам да се сготвям по метода, по който съм го правил постоянно - безрезервно.

И въпреки всичко, очаквал ли си да се стигне до подобен миг поради тежката травма преди години?

- Със сигурност не съм очаквал, тъй като контузията беше доста сериозна. В такива моменти вариантите са две - или да се бориш, или да се откажеш. Честно казано даже тогава не съм си помислял да сложа край, тъй като ужасно доста обичам футбола. Просто се стегнах и се борих, колкото и неприятно да беше ситуацията. Радвам се, че трудът ми се възнагради и съм стигнал до този миг, който не съм търсил съзнателно, защото не ми е фикс-идея да пъдя върхове.

 Георги Петков влиза в историята, ще пази и в двата мача на националите през ноември!
Георги Петков влиза в историята, ще пази и в двата мача на националите през ноември!

Стражът към този момент е неосъществим в българския футбол

Вярваше ли, че на 42 години още веднъж ще играеш в националния тим?

- Не, само че съм щастлив. Винаги съм подготвен да се отзова на повиквателна, когато става дума да играя за страната.

Не е ли притеснително най-хубавият български вратар да е на 42 години? Подобно мнение изрече и Наско Сираков...

- Радвам се да го чуя от господин Сираков. Неговата оценка значи доста във футбола. Той ме познава, тъй като сме работили дружно. Да, има нещо правилно - имаме млади вратари, само че е нужно повече, с цел да се сътвори конкуренция. Тренировки, рационализиране и най-много неизменност. Трябват и качества, само че освен футболни.

Какви да вземем за пример? Или съответно запитване - какво би трябвало, с цел да бъдеш вратар в родните грандове, в твоя случай Левски, където изкара дълги години?

- За да пазиш в Левски се изисква извънредно мощна психическа резистентност. Трябва да можеш да преглъщаш и да приемаш, че ще има моменти, в които публиката ще те освирква и наскърбява. В Левски знаем, че почитателите са извънредно взискателни, а и там по принцип всички те следят изкъсо - почитатели, публицисти...

Значи излиза, че е по-добре да си непукист, по този начин ли?

- Може би, въпреки че не е точната дума. Няма по какъв начин да не ти пука, само че би трябвало да умееш да се абстрахираш от всички отрицателни страсти и намеци. Да си прочувствено постоянен. Естествено, би трябвало да имаш и качествата.


" Гардиън " посвети материал на Георги Петков

Причината - повиквателната в националния тим

Затова ли Божидар Митрев изпадна в недружелюбност?

- Донякъде, тъй като Божката е доста добър вратар, само че направи една, две неточности и го сринаха със земята, което не е вярно.

Защо?

- Защото има двоен стандарт у нас, когато става дума за българи и чужденци. Давам образец - в случай че аз бях на мястото на Полачек и направя такава неточност, несъмнено щяха да ме гръмнат.

Как си го обясняваш?

- Обяснявам си го, че на чужденците им е нужно време да опознаят ситуацията, да свикнат с условията. Да се нагодят към тима, а и като са давани повече пари клубовете са по-благосклонни и търпеливи към тях, до момента в който при нашите момчета няма кой да те чака. Една, две неточности и приключваш...

Не е ли тук моментът самите треньори на вратарите да се застъпят?

- Така е, тъй като един млад вратар, а и освен, като го вкараш и го извадиш идващия мач от състава, тъй като е сбъркал, му смачкваш душeвността, правиш го нерешителен.

Както се случи с Николай Кръстев. Какво е мнението ти за него?

- Харесва ми. Направи страховит дебют против ЦСКА, след това изигра няколко мощни мача, само че се мина в другата прекаленост - прекомерно прославяне, прехвърляния в чужбина и внезапно се стигна до такава степен, че да играе чартърен във Враца. Но считам, че има качества за вратар в Левски.

 Снимка 355582
Източник:

Защо против Левски постоянно се хвърляш по този начин крепко, че най-после Синя България да плаче?

- Това не е правилно. На терена има още 10 футболисти с мен. Аз самичък не мога да опазя вратата си, би трябвало ми и помощ, която получавам от съотборниците си. Опитвам се във всеки мач да си правя оптимално добре работата - от време на време се получава, различен път - не. Аз и против Лудогорец направих суха мрежа, само че никой не сподели, че съм ги разплакал, нали?

Каква е тайната на 42 години да държиш равнище? Накара даже хърватските медии да пишат за теб. Нарекоха те старче, което се мята котка.

- ( Смее се ). Какво да ти кажа... Просто вардя режим, виждам да не се отпущам, порядъчен съм, не пропущам подготовка. Това е, нищо по-специално.

Как ти се вижда шампионата досега? Има ли конспирация?

- Според мен е много забавен шампионатът тази година. Всеки може да вземе точки от всеки. Има два, три изявени тима за първото място. Левски можеше да вземе нещо от Лудогорец, само че нямаше шанс. Чакат ни забавни мачове.

 Георги Петков: Радвам се, че трудът ми се прави оценка, Хубчев взема решение дали ще играя
Георги Петков: Радвам се, че трудът ми се прави оценка, Хубчев взема решение дали ще играя

" Разбира се, че съм благополучен да попадна още веднъж в националния тим на България "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР