Само един 8-километров мост разделя съседните Швеция и Дания, но

...
Само един 8-километров мост разделя съседните Швеция и Дания, но
Коментари Харесай

Швеция и Дания - съседите на противоположните краища в борбата с коронавируса

Само един 8-километров мост разделя прилежащите Швеция и Дания, само че до момента в който улиците на датската столица Копенхаген са пусти, животът в шведския град Малмьо продължава, а двете страни възприемат напълно разнообразни подходи в борбата против ковид, написа " Ройтерс ".

Дания ограничи събирането на хора до 10 или по-малко души и подреди затваряне на учебни заведения, университети, центрове за грижи за деца, заведения за хранене, кафенета, библиотеки, спортни зали и фризьорски салони. Швеция обаче в огромна степен към момента е отворена за бизнес.

" Не мисля, че това е толкоз видимо тук ", споделя Микаела Йонсон във връзка ограниченията за битка против вируса. Нейният фризьорски салон в Малмьо, третият по величина град в Швеция с население 317 хиляди души, продължава да е цялостен с хора. " Повечето от клиентите ми, в случай че не работят от работните си места, го вършат от у дома. Надяваме се да не стане като в Дания и да не затворят изцяло салоните ", добавя тя.

Швеция забрани събирането на повече от 500 души и сподели на заведенията за хранене, че могат да обслужват единствено седнали клиенти. Властите също така приканиха хората да употребяват здравия си разсъдък и да останат по домовете си, в случай че се усещат заболели. Ресторантите и учебните заведения за множеството деца остават отворени, а улиците към момента са цялостни с хора.

На 35 минути път с кола през протока Йоресон в Копенхаген Йорген Скют, притежател на верига салони в Дания, седи в един от празните си фризьорски салони.

" Беше малко шокиращо да схвана, че би трябвало да затворя бизнеса си и центровете ", споделя той. " През миналата седмица бяха празни, никакви клиенти, никакви чиновници, никакви фризьори, безусловно нищо. "

Според него веригата ще оцелее, тя продължава да продава артикули от личната си линия за коса и предлага препоръки по телефона на клиенти.

" Малко наподобява на призрачен сън, в който в действителност няма никой на никое място. Хората са по домовете си и няма никой на улицата ", споделя той, като прибавя, че има вяра на държавното управление и поддържа подхванатите ограничения.

Дания затвори границите си и позволява единствено хора, пренасящи артикули, и тези, които живеят или работят в страната.

Швеция възприе по-мек метод спрямо множеството страни, следвайки рекомендациите на шведската Агенция за публично здраве. Според нея затварянето на учебни заведения е неефективна мярка и всевъзможни ограничавания би трябвало да се постановат в подобаващия миг и за допустимо най-кратко време.

Швеция, с население съвсем два пъти по-голямо от това на Дания, има към 2806 доказани случая (към 26 март) и 66 смъртни. В Дания има 1851 доказани случая и 34 смъртни (също към 26 март).

Шведската здравна организация въпреки всичко призна, че евентуално ще има още ограничения, защото вирусът продължава да се популяризира. " Мерките обаче би трябвало да са устойчиви, не можем просто да кажем, че всичко би трябвало да бъде затворено за няколко месеца ", акцентира шведският основен епидемиолог Андерш Тегнел.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР