Само двама наши атлети за момента са в местата, даващи

...
Само двама наши атлети за момента са в местата, даващи
Коментари Харесай

Двама наши атлети с олимпийски квоти, но за момента

Само двама наши спортисти за момента са в местата, даващи право на присъединяване на Олимпийските игри в Париж 2024.

Младите Божидар Саръбоюков и Лъчезар Вълчев са единствените на позиции в ранкинга на Световната атлетика на дисциплините им, които могат да им обезпечат включване в олимпийската ни делегация. Това може да се промени, тъй като системата за подготовка за Игрите в леката атлетика затваря на 30 юни следващата година.

Два са методите, по които спортистите ни могат да се класират за надпреварата под петте преплетени кръга. Единият с покриване на норматив – доста мощно достижение за всяка една дисциплинираност, и по място в ранкинга на Световната атлетика, който подрежда състезателите съгласно точкуване на класиране и резултат от пет надпревари от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година (за маратона интервалът е 6 ноември 2022 – 5 май 2024 г.).

Европейският вицешампион в скока на дължина и троен скок за юноши за 2023 година Саръбоюков е в 32-ата спортисти, които за в този момент имат право да вземат участие в олимпийския скок на дължина следващата година. Състезателят на Димитър Карамфилов е на 24-о място измежду подредените - седем състезатели са с затрупан норматив, а останалите 25 са по ранкинг. Българинът другояче е 21-и в ранглистата. Саръбоюков беше международен вицешампион за юноши в скока на височина през 2022 година, само че от тази година се концентрира в хоризонталните скокове. Той усъвършенства няколко пъти националния връх в скока на дължина за юноши и го остави на 8.22 м. От 2025 година Саръбоюков минава във възрастовата категория на мъжете.

Лъчезар Вълчев пък е с отлична позиция в тройния скок измежду класиращите се за Олимпийските игри за момента. Европейският първенец в дисциплината за юноши под 18 година през 2022 година и бронзов медалист от шампионата на континента за юноши под 20 година през 2023 година е на 20-о място измежду подредените за Париж 2024. Осем спортисти са с затрупан норматив, а 24-има за в този момент се класират по ранкинг. Общо 32-а ще се състезават в тройния скок в Париж. Иначе Вълчев е 16-и в ранкинга. Разградчанинът, играч на Красен Цонев, ще се състезава при юношите и следващата година.

Още един млад българин е в положителни позиции за олимпийски дебют. 21-годишният Валентин Андреев е на 35-и в таблицата с класиращите се Игрите през 2024 година в хвърлянето на чук. 32-а са тези, които ще заминат за Париж като състезатели. Седем към този момент са покрили нормативи – останалите 25 места, за момента, са за подредените по ранкинг. Андреев има още време да натрупа точки за ранглистата.

До момента няма български спортисти с затрупан норматив за Олимпийските игри в Париж 2024.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР