Само два дни преди решаващият Европейски съвет в Брюксел за

...
Само два дни преди решаващият Европейски съвет в Брюксел за
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС обсъждат рамката за членство на Северна Македония


Само два дни преди решаващият Европейски съвет в Брюксел за разширението на Европа, тематиката за преговорната рамка на Северна Македония и гаранциите поискани от България бяха акцент на срещата на външните министри в Люксембург.

Френското председателство продължава да се надява на пробив, потвърдиха през днешния ден и от Елисейския замък.

Според източник от френското президентство, реакциите на всички 27 страни членки са позитивни. Франция удостоверява, че най-активни контакти у нас са водени с премиера Кирил Петков и с екипа му, както и с Министерство на външните работи. Разговаряно е и с партии от опозицията. Затова Франция счита, че даже и да има смяна в ръководството у нас, водените до момента договаряния остават в действие.

На въпрос на bTV за какво Европейска комисия ще следи дали Северна Македония извършва изискванията и дали 27-те страни членки си резервират последната дума източник от френското президентство съобщи, че Европейска комисия би била най-ефикасна, с цел да следи спазването на Договора за добросъседство.

Тя най-добре би се справила и с наблюдението за Копенхагенските съглашения. Потвърдено беше обаче, че по редица чувствителни въпроси като правата на малцинствата, 27-те страни членки, измежду тях и България, имат последната дума за това дали Северна Македония съблюдава или не поставените условия. Темата беше акцент за външните министри и на срещата им в Люксембург.

„ Да, френското председателство остава доста интензивно, с цел да се стигне в идните дни, уповавам се, до отблокиране. Знаем, че политическата обстановка е сложна през днешния ден в България.
Въпреки това водихме нови диалози през последните часове и със София, и със Скопие, и с европейските ни сътрудници. Имам вяра, че можем да успеем. Но рискът си съществува “, съобщи външният министър на Франция Клеман Бон.

Българският заместник-министър на външните работи Васил Георгиев съобщи, че от българска страна предлагането на френското председателство би трябвало да се разяснява от Народното събрание.

В четвъртък сутринта Европейски Съюз дава среща в Брюксел на водачите на Западните Балкани. Неофициално се приказва, че някои от тях може да не дойдат в символ на противоречие, поради българското несъгласие. След тази среща стартира двудневен Европейски съвет, който може да остане в историята точно, поради тематиката разширение на Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР