Само думи не са достатъчни вече, искаме дела. Това заяви

...
Само думи не са достатъчни вече, искаме дела. Това заяви
Коментари Харесай

Захариева: Само думи от Северна Македония не са достатъчни вече, искаме дела

 Само думи не са задоволителни към този момент, желаеме каузи. Това съобщи вицепремиерът и външен министър след диалог със специфичния делегат на македонското държавно управление за разрешаване на разногласията сред Скопие и София Владимир Бучковски.

Продължаваме диалозите за намиране на решение по оставащите двустранни въпроси с районен съд Македония, както и излаз за пътя на Македония за преговорната рамка за участието й Европейски Съюз. Неправилно това се назовава несъгласие, тъй като това е отрицание на преговорната рамка. Намираме се в внимателен стадий от своите връзки. Стигнахме до отчаяние от това и двете страни, и заради обстоятелството, че преговорната рамка не беше утвърдена към този миг, добави Захариева.

В основата на нашата позиция стои несъблюдение на Договора от 2017 година От година и половина сигнализираме нашите съседи за това. Те са няколко неща. Блокирането и политизирането на работата на комисията по исторически и просветителни въпроси, административни спънки пред българския бизнес, неофициална поддръжка за лица и организации с искания за македонско малцинство в България, липса на развиване, значително закъснение на Коридор 8.

Нека да спре да се употребява историческата комисия сред двете страни за политически цели, прикани Захариева.

Показахме, че можем да имаме добра съгласуваност по време на Берлинския развой.

Екипите ни могат да работят дружно, доста ми се желае да използваме този образец и да стартираме малко по малко да възвръщаме изгубеното доверие и да преустановим деструктивния метод. Видя се до каква степен докара той – Антибългарска акция, опитите за дискредитиране на България във всевъзможни организации, разпространението на това, че сме наложили несъгласие. Или че поради нас, и Албания ще бъде спряна, и други погрешни неща. Със сигурност това не оказва помощ, а пречи на построяването на доверие.

Тази тактика е неприемлива за нас, а и непродуктивна, уверена съм, че само доброжелателен метод ще докара до превъзмогване на насъбраното съмнение. Ние в действителност ви подаваме ръка за намиране на решения, взаимно допустими и трайни и за разкриване на пътя за нови връзки, добави Захариева. Доверието ни даде сили на двамата министър председатели да договорят и подпишат този контракт. Така че уповавам се, господин Бучковски, нещата, за които през днешния ден говорихме, да се оценят, да се преустановят опитите за пояснения за това, което не сте подготвени да свършите, а да намерим метод да свършим дружно това, което остава, изясни Захариева.

За да си член на Европейски Съюз значи, че би трябвало да се придържаш към двустранните или многостранните си контракти. Ако искаше да станеш член на едно семейство, неуместно е искайки да се присъединиш, единствената ти задача да е дискредитиране на членовете на това семейство. Целта на разширението е да стане Европейски Съюз по-силен, а не по-слаб, акцентира Захариева. Готови сме да работим, да намерим решение за това да преодолеем това струпване на съмнение и да сме същински членове на това семейство, сподели още Захариева.

Специалният представител на македонското държавно управление за договарянията с България Владо Бучковски отхвърли да договаря в София за разпарчетосването  на районен съд Македония.

По мотив изказванията на главната опозиционна партия в районен съд Македония ВМРО-ДПМНЕ, че в София македонските представители договарят за разпарчетосването на тяхната страна, Бучковски изрично отхвърли това в отговор на въпрос на БГНЕС,  заявявайки, че тези изказвания не дават отговор на истината. 

Бучковски акцентира, че районен съд Македония е решителна в желанието си да приложи Договора за другарство и съдействие, който министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха на 1 август 2017 година

Македонският представител призна, че е нарушено доверието сред двете страни болести неговото неспазване от страна на Скопие.

" Изразявам персоналното си задоволство, че другарска България счита моето назначение за специфичен представител на македонското държавно управление като в допълнение изпитание от наша страна за връщането на това изгубено доверие “, сподели Бучковски и добави: " Съгласихме се, че в интервала, който следва е доста по-добре да се хвалим с каузи, а не с празни приказки “.

Бучковски посочи, че неговата работа ще бъде по-скоро обвързвана с осъществяването на Договора, в сравнение с с историческите въпроси.

" Общата история не можем да я променяме нито аз, нито госпожа Захариева. Но можем да променим нещата във връзка с инфраструктурата, общите капитални планове, по-силното съдействие в региона на науката и образованието, по-силното съдействие в региона на културата и да работим за доближаването на двата народа. Това ще вършим откровено “, даде обещание той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР