Само до преди десетина дни Италия беше на ръба на

...
Само до преди десетина дни Италия беше на ръба на
Коментари Харесай

Джовани Триа – Спасителен пояс

Само до преди десетина дни Италия беше на ръба на политическа рецесия с непредвидими последици, поради отхвърли на президента на страната Серджио Матарела да утвърди състава на препоръчаното му съдружно държавно управление сред популистите от придвижването “Пет звезди ” и крайно-дясната партия “Лигата ”.

Това се случи откакто три месеца се бяха водили съдружни договаряния, изглаждали предизборни платформи и съветвали членове и гласоподаватели с допитвания и анкети, до момента в който се образува вероятен кабинет, управляван от Джузепе Конте. Големият препъни-камък най-после обаче се оказа изборът на двамата партийни водачи и кандидат-вицепремиери, Лиуджи ди Майо и Матео Салвини, за министър на стопанската система и финансите. В положението на Италия, на практика най-отговорния пост в кабинета, по отношение на позициите на страната в Европейски Съюз и Еврозоната. И тъкмо толкоз рисков фактор за последните. Предложеният икономист Паоло Савона бе прочут евроскептик и последовател на излизането на Италия от Еврозоната. С което обобщение президентът Матарела просто отхвърли да го утвърди за поста и върна Ди Майо и Салвини назад пред чертожната дъска.

Двамата помрънкаха ден-два пред камерите, дадоха късмет на съпартийци и последователи също да го създадат, още веднъж заговориха за импийчмънт на президента, само че в последна сметка се взеха в ръце и предложиха нов претендент за министър на финансите. Този път задоволително допустим за президента Матарела, с цел да даде утвърждението си на новия кабинет, отпред с Джузепе Конте като министър-председател. При това тъкмо в точния момент, с цел да може Италия да има собствен представител на най-високо равнище на приключилата преди ден в Канада среща на Седемте най-индустриално развити страни в света (Г-7). Където, както към този момент знаем, единствен от всички международни водачи единствено италианският министър председател Конте е намерил общ език (според някои наблюдаващи даже се сприятелил от пръв поглед) с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Последното надали може да се пояснява като доста превратно, само че да не се разсейваме!

Фактът е, че нямаше да се случи, в случай че зад тила на Конте вкъщи, отпред на финансите и стопанската система на Италия, от няколко дни не беше заложил престижа си на икономист и академични учител Джовани Триа. Малко прочут и на Ботуша професор по стопанска система, без партийна принадлежност, който в неделя даде първото си изявление като министър за италианския ежедневник “Кориере каузи Сера ”. С ясната цел да успокои финансовите пазари, които претърпяха трус след първия несполучлив опит на новото италианско държавно управление да получи утвърждението на президента. И съща по този начин да даде сигнал на европейските сътрудници, че макар мрачните предсказания, с които стартира ръководството си, държавното управление на Конте няма да разреши обществените разноски да излязат отвън надзор и няма и да си помисля да повдига въпроса за допустимо излизане на Италия от Еврозоната.

Бюджетният недостиг на Италия възлиза на 2,3 трилиона евро или 132% от Брутния вътрешен артикул (БВП) на страната  – единствено Гърция я “изпреварва ” в това съответствие от всички страни в Еврозоната. По думите на Триа държавното управление на Италия ще работи за понижаване на недостига чрез стимулиране на икономическия растеж, учредено на структурни промени, които да доведат до по-добри условия за привличане на вложения и основаване на работни места. Друг фокус на работата му ще е битката с укриването на налози и въвеждането на по-стриктни и строги санкции за нарушителите, което е огромно предизвикателство за Италия.

С едно мислено, че съдружните държавни управления на Ботуша обичайно означават тържествено всеки три месеца, в които са още на власт; и това, което ръководи съответно, наречено от съперниците си “Коалицията Франкенщайн ”, е със напълно действителни шансове да не приключи годината – да разкажем за индивида, който го избави от удавяне преди да е влезнало във водата. За нататък …, кой знае?!

Джовани Триа е роден на на 28 септември 1948 година в Рим. От професионалната му биография знаем, че е приключил право в влиятелния университет “Сапиенза ” във Вечния град, където по-късно е професор по стопанска система, макроикономика и история на икономическата мисъл. Преподавал е в университета в Перуджа, а до заемането на поста министър на стопанската система и финансите на Италия е декан на факултета по стопанска система на “Римски университет Тор Вергата ”, където е професор по политическа спестовност. За 35-те си години професионален и научен опит Джовани Триа е работил извънредно върху формулировката и ръководството на макроикономически модели за икономическо прогнозиране, както и симулации на стопански политики. Несъмнено ще има опция да поразсъждава върху практическото приложение на някои от теориите, върху които е работил. До есента, когато би трябвало да показа икономическите си тактики за ръководството на страната.

Италианците губят доверие в Брюксел


Допитване за вестник “Кориере каузи Сера ” от предходната седмица демонстрира, че 56% от запитаните дават отговор с “не ” на въпроса имат ли доверие в Европейски Съюз, до момента в който единствено 34 на 100 дават отговор с “да ”, с 10 % “нерешени ”. Въпреки това 55% от запитаните биха дали своят вот “за оставане ” на Италия в Европейски Съюз, против едвам 29 на 100 “за излизане ”, в случай че бъде проведен сходен референдум, като този който се организира преди тъкмо две години във Англия. Все фактори, с които новият министър на финансите на Италия Джовани Триа ще би трябвало да се преценява, до момента в който балансира идните месеци сред публичното неодобрение и условията от Брюксел.

За него


Трудна му е задачата


Имам голямо почитание към Джовани Триа. Но той ще би трябвало да откри метод да сдобри потребността от понижаване на държавния дълг с настояванията за използване на всичките (предизборни) обещания, които бяха направени, в платформата на придвижването “Пет звезди ”. А това изобщо няма да е лесна задача.

Карло Котарели, някогашен шеф на Международния валутен фонд


Предупреждение е за Брюксел


Назначаването на Джовани Триа за министър на стопанската система и финансите на Италия е предизвестие за допустима имплозия на Еврото, в случай че не бъде реформирано. Особено в частта за закрепените обменни курсове, които са в сърцето на единната европейска валута. И че бъдещите връзки на Рим с Брюксел ще са доста по-напрегнати, в сравнение с тези на предходните италиански администрации.

Майкъл Хюсън, английски икономист, анализатор финансови пазари


Разбива илюзиите


Триа разглоби на съставните им елементи – една по една – всичките фантастични предписания, върху които чираците-магьосници Салвини и Ди Майо бяха построили електоралния си консенсус. Както и голям брой разнообразни безсмислия, повтаряни ежедневно от телевизионните екрани от представители на ръководещото болшинство.

Луиджи Маратин, народен представител от опозиционната Демократическа партия на Италия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР