Само дни след като правителството на Нарендра Моди наложи пълна

...
Само дни след като правителството на Нарендра Моди наложи пълна
Коментари Харесай

Индия ограничава износа на захар, цената леко се покачи

Само дни откакто държавното управление на Нарендра Моди наложи цялостна възбрана върху износа на зърно, Индия взе решение да ограничи и експорта на захар. Износът на захар е подложен в категория " стеснен " от 1 юни 2022 година, заяви Министерството на търговията и промишлеността. Властите лимитират износа на захар до 10 млн. тона до края на сезона, който свършва на 31 октомври 2022 година, оповестява CNN.

Индия е вторият по величина експортьор на захар в света и най-големият производител на подсладителя, като най-големият експортьор е Бразилия. Правителството на Нарендра Моди съобщи, че би трябвало да предприеме дейности за поддържане на запасите от захар в страната след " невиждан растеж на износа " предходната година и през сегашния сезон.

Правителството съобщи, че захарните мелници и търговците, които имат специфични позволения от държавното управление, ще могат да изнасят продукта (включително сурова, рафинирана и бяла захар) до 31 октомври или до по-нататъшни поръчки. Освен това ограничаването няма да важи за Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати.
Реклама
Ходът за ограничение на износа идва в миг, когато годишната инфлация в третата по величина стопанска система в Азия доближи 7.8% през април - най-високото равнище от близо осем години. Освен това тя остава над горния предел на Индийската централна банка в продължение на четири следващи месеца.

През актуалната пазарна година, която продължава от октомври 2021 година до септември 2022 година, индийските захарни фабрики до момента са сключили контракти за експорт на към 9 млн. тона. През предходния 12-месечен интервал страната е експортирала 7 млн. тона, което е най-голямото количество през последните години, сочат държавни данни.

Фючърсите за бяла захар се търгуваха с 1% по-високo при цена от 556.50 $ за метричен звук в сряда на борсата в Лондон. Те са повишили цената си 13% от началото на януари и с към 26% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Това е и различен знак за възходящия хранителен протекционизъм в целия свят, откакто огромните производители започнаха да лимитират износа на селскостопански артикули. Това прибавя към шока в предлагането, който е провокиран от нашествието на Русия в Украйна през февруари. Например Украйна и Русия дружно обезпечават към 30% от целия експорт на пшеница.
Реклама
Заради изключителната гореща вълна, която е обхванала страната, неотдавна възбрана за експорт беше наложена и върху зърното. Доскоро Индия не беше считана за водещ експортьор, защото по-голямата част от реколтата се продава на вътрешния пазар. Но експортът на Украйна внезапно понижа вследствие на съветската инвазия, а суша и наводнения заплашват производството на други страни и упованията бяха доставките от Индия отчасти да компенсират дефицита.

През последните месеци се подвигнаха цените на артикули като самун, сладкиши и паста поради повишаването на пшеницата на международните пазари. Индийското държавно управление съобщи, че ще разреши износа, за който има издадени отпреди разрешителни, както и експорта до страни, които имат потребност от доставките, " с цел да задоволят потребностите си от сигурност в питателните артикули ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР