Само дни, след като Пловдив отбеляза 134-тата годишнина от Съединението

...
Само дни, след като Пловдив отбеляза 134-тата годишнина от Съединението
Коментари Харесай

Пловдив - разединен на днешния 9-ти септември

Само дни, откакто Пловдив означи 134-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, друга годишнина през днешния ден го разделя. 75 години след 9 септември 1944 година датата се възприема по радикално противоположни способи от съвременниците. Пред паметника на репресираните от комунистическата власт на пл. " Стефан Стамболов " в Пловдив през днешния ден венец и цветя поставиха група хора, попаднали сами или посредством родителите си в тази категория. Слово пред паметника изнесе някогашния народен представител от Великото национално заседание Юлий Славов, който дефинира интервала като най-мракобесния в историята на България. 

В 18:30 часа пък на Братската могила годишнината ще бъде почетена по напълно различен метод от пловдивските социалисти. Слово там ще изнесе Николай Радев, претендент за кмет на Пловдив от Българска социалистическа партия, чиято кандидатура бе утвърдена в събота на градска конференция.  
Има прочут абсурд в местата и на двете радикално противоположни прояви. Паметникът на репресираните се намира тъкмо до постройката на община Пловдив, която преди 1944 година е била известно време полицейски сектор и в чиито изби са ставали убийства на комунисти, измежду тях Петър Ченгелов. Точно тия изби обаче избра един различен популярен народен представител - Христо Марков - за разполагане на музей на репресираните след 1944. Проектът му от дълго време е прочут, само че по този начин и не намира поддръжка.

Братската могила пък, която до 1989-та година бе поддържана изрядно, от дълго време е заключена и пустее, скулптурите вътре могат да се видят единствено през решетките. В същото време тя бе определена за снимачна площадка на следващия филм от поредицата Doom от холивудски екип.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР