Само дни преди ключовите избори в Турция Ердоган показа едно

...
Само дни преди ключовите избори в Турция Ердоган показа едно
Коментари Харесай

Ердоган и манипулираното видео с Кълъчдароглу и кюрдската ПКК

Само дни преди основните избори в Турция Ердоган сподели едно видео, от което трябваше да излезе, че противникът му Кълъчдароглу е обвързван с кюрдската ПКК. Проверка на Дойче Веле () демонстрира, че фрагментите са манипулирани.

***

Видеото бе показано от турския президент в неделя на негов избирателен протест. На събитието се чува по какъв начин Ердоган се обръща към събралото се голям брой, задавайки въпроса: " Бихте ли тръгнали да гласувате за такива хора? ". В това време огромният екран зад него сподели видеоматериал, който наподобява на фрагменти от предизборната акция на Кемал Кълъчдароглу, на които той приканва: " Нека дружно отидем до урните ".

После фигурата на Кълъчдароглу изчезва и се появява различен човек, облечен във военна униформа. Кадрите наподобяват по този начин, като че ли демонстрират продължението от същия избирателен клип на кандидат-президента на опозицията. Но мъжът в армейските облекла е Мурат Карайълан - един от създателите на Кюрдската работническа партия (ПКК). Организацията е оповестена за терористична и от Европейския съюз, и от Съединените американски щати.

Твърдение: С показания клип Ердоган желае да показва връзка сред главния си противник и ПКК, която е оповестена за терористична формация и от турското държавно управление. Автентично ли е видеото, показано от турския президент? Дали Карайълан в действителност се появява в предизборния клип на Кълъчдароглу, с цел да показва поддръжката си?

Проверка на обстоятелствата на Дъждовни води: Невярно

Проучване на екипа за инспекция на обстоятелствата на Дъждовни води в съдействие с Турската редакция на Дъждовни води потвърди, че видеото от предизборния протест е било манипулирано. Това е направено посредством композиция на два обособени клипа, изцяло разнообразни като декор, наличие и време, по което са правени.

Две видеа в едно

Първият от двата клипа е част от предизборно видео на Кълъчдароглу, което може да бъде изгледано в пълнотата му в неговия верифициран канал в Ютюб.

То съставлява общоприетоо политическо наличие, призоваващо хората да гласоподават и обещаващо победа. В него няма фрагменти на Карайълан или на ПКК.

Монтираният кадър, показан от Ердоган, който съставлява непосредствен проект на оригинала, евентуално е взет от сцената, започваща на 37-та минута от видеото на Кълъчдароглу.

Този времеви откъслек може да бъде разпознат, като се обърне внимание на думите на Кълъчдароглу ( " да отидем дружно до урните " ) и се проследят придвижването на дясната му ръка и това на младежите, които стоят зад него.

В истинския видеоклип на акцията обаче сцената, която следва незабавно по-късно, не демонстрира Мурат Карайълан, а две дами, които излизат от постройка.

Старо видео

Второто видео - с един от създателите на кюрдската формация – очевидно е доста по-старо. То може да бъде намерено посредством разширено онлайн търсене на сходни клипове на Карайълан във военна униформа.

Видеото демонстрира по какъв начин водачът на ПКК приказва за „ начало на въоръжената битка на ПКК “ преди повече от три десетилетия. Това излиза наяве от уеб страницата, на който е оповестено - кюрдската осведомителна организация Firat News Agency.

В манипулираното от Ердоган видео фрагментите с Карайълан евентуално са взети от този видеоклип. Целта е да се сътвори усещане, че водачът на ПКК поддържа Кемал Кълъчдароглу.

В резюме - Ердоган показа манипулирани фрагменти, които са резултат от комбинирането на подиуми от предизборния видеоклип на Кълъчдароглу с по-старо видеопослание на Карайълан и инсталирани в един общ клип.

Политическото значение на подправеното видео

Пелин Юнкер от Турската редакция на Дъждовни води разяснява, че Ердоган употребява подправеното видео със стратегическа цел - да притегли в оптималната степен консервативните и националистически гласоподаватели.

Предстоящите в неделя избори в Турция ще дефинират дали Ердоган ще продължи близо 20-годишното си ръководство като президент на страната. Той не е безапелационен любимец. Социологическите изследвания демонстрират, че обединението, която го поддържа, изостава от опозиционния блок.

 erdogan-twe.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР