Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене.

...
Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене.
Коментари Харесай

Предложение: Само лекари да могат да изготвят диети

Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. Това гласят препоръчани за публично разискване промени в Закона за медикаментите. Те провокираха реакция, тъй като занимаващите се с сега с такава работа по закон ще бъдат лишени от това право.
" Тези промени са ориентирани към пациентите - за тяхното по-добро обезпечаване на надеждна здравна помощ ", сподели пред Нова телевизия специалистът по хранене и диететика – проф. Донка Байкова.
" Само лекари да правят такова диетично хранене е извънредно последна мярка. Мярка, която би трябвало да се разиска още по-добре. Много е значимо на кой човек вършим диета - дали на състезател, дали на болен човек, дали на човек, който търси профилактика и предварителна защита на здравето ", сподели персоналният треньор и програмен шеф на курсове по спорт в Нов български университет – гл. ас. доктор Иван Неделчев.
Фитнес гилдията също е за промени в закона, счита персоналният треньор Иван Неделчев.
„ Лекар, фитнес треньор и консуматор в триъгълник дружно за положително здраве, дългоденствие и хубост. Нека не се отхвърляме един от различен, а да приключим този комплект от здравни услуги и пакет, който да подсигурява дългосрочност и сигурност ", съобщи Неделчев.
Опасенията на лекарите са, че диетотерапията се трансформира в печеливш бизнес за диетолозите без обучение.
Според законопроекта " използването на „ диетика “ от неспециалисти крие опасности за здравето на пациентите ". С измененията се " цели да се предотврати рискът за здравето на популацията от некадърно диетолечение ".
" Абсолютно съм за регулация, кой треньор къде практикува, с какъв лиценз, каква подготовка, какъв опит, знания. Със здравето не трябва да се вършат опити, не би трябвало да се рискува ", сподели гл. ас. доктор Неделчев.
" В никакъв случай хората да не се доверяват по интернет да дават своите данни, да чакат някакви диетични режими против високи цени на неизвестно какви псевдо експерти ", поучава проф. Байкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР