Само ден, след като народните представители приеха окончателни промени в

...
Само ден, след като народните представители приеха окончателни промени в
Коментари Харесай

Срокът за въвеждане на новите изисквания към касовите апарати ще бъде удължен

Само ден, откакто народните представители одобриха дефинитивни промени в Закона за митниците и Закона за Данък добавена стойност, с които се вкарват нови по-строги условия към софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на подобен програмен продукт, се разбра, че срокът това да се случи няма да бъде спазен.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова съобщи пред Би Ти Ви, че е било планувано до края на тази година проблематичният програмен продукт да бъде заменен. Това обаче съвсем несъмнено няма да се случи, защото били импортиран спомагателни условия. Тя обаче не предвижда с какъв брой ще се удължи срокът.

С измененията в закона се планува производителите и разпространителите на програмен продукт да заявяват в Националната организация за приходите (НАП), че той дава отговор на условията. Ще се заявява и това, че софтуерът не може да трансформира, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи. Според Стоянова имало случаи на фиктивни касови бележки, които се давали на клиентите, само че не се отчитали в системата на Национална агенция за приходите.

Тя акцентира, че най-вероятно софтуерът на по-новите касови апарати, които са на по 2-3 години, ще би трябвало единствено да се актуализира. По-старите, които са на по 6-7 години, съвсем несъмнено ще би трябвало да бъдат заменени.

" Национална агенция за приходите би трябвало да върви дружно с технологиите. Контролът на касовите апарати също ", сподели още Менда Стоянова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР