Само ден преди анонсираното разхлабване на противоепидемичните мерки - абсолютен

...
Само ден преди анонсираното разхлабване на противоепидемичните мерки - абсолютен
Коментари Харесай

Ден преди разхлабване на мерките: Абсолютен рекорд от новозаразени

Само ден преди обявеното разхлабване на противоепидемичните ограничения - безспорен връх от новозаразени с ковид у нас.

За първи път от началото на пандемията бяха регистрирани над 5000 носители на вируса в границите на денонощие. Заедно с това пораства делът позитивни проби от осъществените проби и се усилва натискът над здравната система.

Настанените в болница с вируса към този момент компактно доближават 10 хиляди. Въпреки това след броени часове част от строгите ограничавания в страната ще отпаднат.

На входа на Белодробната болница в Перник постоянно има пациенти, които чакат да бъдат настанени, а свободни кревати към този момент няма.

„ Чакат извън, щом се освободи място, в този момент ще направя на една пациентка тест, една друга ме чака вътре за лабораторни проучвания. Мисля, че към този момент личният състав е в края на силите си, а не идват нови попълнения, което е проблем в цялата страна “, сподели доктор Величка Кадийска - шеф на Белодробна болница, Перник.

От началото на март местата в болничното заведение стартират да се запълват и то с млади пациенти. Оттогава за личния състав няма отмора.

От Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ разгласиха позиция, в която декларират, че не се оправят с натиска и желаят анулация на заповедта на здравния министър за разхлабване на ограниченията:



" Много от сътрудниците ни се разболяха и се постанова да осигуряваме графика с изключителни наряди. Ние сме на ръба на опциите си и заявяваме, че отхвърляме да носим отговорност за закъснялата и несъответстваща на потребностите на пациентите ни незабавна помощ “.

Разхлабването на ограниченията е съобразено с медицинските индикатори, споделят от Националния действен щаб.

„ Когато ограниченията продължат повече от 2 седмици, нормално се натрупва една отмалялост. Умора се натрупва в обществото, тъй като въпреки всичко те са ограничаващи. Верно, не сме стигнали до крайности, до които доближиха доста страни, в това число наши съседи, с полицейски час, с запитване по телефона може ли да отидем за самун “, разяснява проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния действен щаб.

На съвещание на Министерския съвет министър председателят съобщи, че имунизационната акция може да продължи.

„ Днес пристигнаха 151 хиляди ваксини, с вчерашните 70 хиляди, имаме над 200 хиляди ваксини, които могат да се слагат, тъй че по най-бързия метод персоналните лекари и РЗИ-тата могат да имунизират “, съобщи министър председателят Борисов.

Според Националния действен щаб страната ни се намира в плато и до седмица се чака спад на новозаразените.

Броят на публично записаните с заболяването у нас за първи път мина психическата граница от 5000 за денононощие. В съпоставяне с предходния ден новите случаи са с близо 700 повече и доближават 5176 в границите на 24 часа.

Расте и делът на позитивните проби, който е над 25 на 100 или при всеки четвърти проучен се е удостоверило съществуването на заболяването.

Увеличава се и натискът над здравната система - в болница са настанени близо 10 хиляди пациенти, като малко под 750 се намират в интензивни отделения

Отново потеглиха нагоре и индикаторите за общата 14-дневна заболеваемост в страната.

От картата, направена от екип на bTV по информация на Единния информативен портал, се вижда, че най-сериозно е ситуацията в София с 1038 заболели на 100 хиляди население.

Следват Силистренска и Бургаска област, а в 22 от общо 28 области междинната заболеваемост надвишава 500 на 100 хиляди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР