Само чрез спазването на правата на човека и на принципите

...
Само чрез спазването на правата на човека и на принципите
Коментари Харесай

Президентът Радев разговаря с еврокомисаря Оливер Вархеи

Само посредством спазването на правата на индивида и на правилата на добросъседство Република Северна Македония може да реализира прогрес в процеса на европейска интеграция.

Това съобщи президентът, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 се срещна с комисаря по политиката на разширение и съседство на Европейски Съюз Оливер Вархеи, оповестиха от прессекретариата на президента. В началото на срещата президентът акцентира, че България високо цени дейната работа и рационалния метод на Европейската комисия и персонално на комисаря по разширение и съседство за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, което е изключително значимо за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа. 

подсети, че точно вследствие на ползотворните му срещи с комисар Вархеи и дейната взаимна работа беше направена преговорната рамка, която отвори пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз, като в това време се подсигурява отбраната на правата на българите в страната и българското културно-историческо завещание. Във връзка с това президентът изрази безпокойствие от неналичието на прогрес по най-важния въпрос, който е и наложително изискване за начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз – смяна в Конституцията на РСМ и с вписването на българите като съставка от държавотворните нации.

„ Свидетели сме на засилваща се систематична дискриминация, на полицейски, административен и правосъден произвол по отношение на българските сдружения, на усилване на закононарушения от ненавист против българите и хората с българско съзнание в Република Северна Македония “, акцентира. Президентът открои систематичния напън и похищения по отношение на българите и българските клубове в РСМ през последните месеци, както и приемането на закон с ретроактивно деяние за фондациите и гражданските сдружения, въз основата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити само два български клуба. 



България високо цени реакцията на европейските институции и острото наказание на отхвърли на Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата Андрей Ковачев, уточни президентът и добави: „ Очакваме да има такива реакции освен когато са наранени правата на членове на Екологичен потенциал, само че и на елементарните европейски жители, на жителите на РСМ с българско съзнание “. 



Комисар Вархеи изрази разбирането на Европейската комисия за смисъла на откритите въпроси сред България и РСМ и уточни, че ускоряването на процеса на разширение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани може да се реализира единствено в случай че е допустим за всички страни. Комисар Вархеи съобщи също по този начин, че Копенхагенските  критериите са ясно написани и недвусмислени и Европейска комисия ще продължи да наблюдава тяхното осъществяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР