Само бензиностанциите, които желаят, ще предлагат на гражданите отстъпката от

...
Само бензиностанциите, които желаят, ще предлагат на гражданите отстъпката от
Коментари Харесай

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

Само бензиностанциите, които желаят, ще оферират на жителите отстъпката от 25 ст. на литър за бензин А95, дизел без добавки, газ или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Това ще стане три дни след обнародването на промените на Закона за държавния бюджет в " Държавен вестник ", оповестиха от финансовото министерство.

Браншът чака това да стане през днешния ден, което значи, че отстъпката ще може да се предлага най-рано от петък. Все още няма изясненост дали и по какъв начин ще се комбинира с предлаганите сега отстъпки от другите вериги бензиностанции за лоялни клиенти и такива с клубни карти или мобилни приложения.

Компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки коли - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, благосъстоятелност на физически лица, като лицата би трябвало да показват дребния ваучър на транспортното средство, с цел да употребяват отстъпката.

Друго значимо изискване е и типът гориво да е с най-ниската цена, което значи, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи понижението от 25 стотинки. Отстъпката ще се дава от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са планувани ограничавания в броя на зарежданията и количеството гориво, допълват от Национална агенция за приходите.

Компенсацията ще се начислява като понижение от крайната цена при заплащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта.

За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава уголемен фискален бон, в който ще са вписани регистрационният номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър. Това не постанова някаква смяна в софтуера на фискалното устройство, защото и в този момент бензиностанциите издават разширени фискални бонове с номера на зареждания автомобил, количеството и сумата.

Малките бензиностанции няма по какъв начин скоро да дават на потребителите гласуваната от депутатите отстъпка от 25 ст. на литър гориво, стана ясно от изявление на ръководителя на Националното съдружие на дребните търговци на горива Николай Николов пред бТВ. Причината са неуредиците към стартирането на мярката, заради което част от обектите може да решат и да не я ползват.

По думите на Николов софтуерни компании, обслужващи бензиностанциите, са почнали да им се обаждат с оферти за възобновяване на софтуера. Това обаче щяло да отнеме време, както и образованието на личния състав за въвеждането на смяната. Според Николов има и проблем с обработката на персоналните данни.

Заради " недоброто сработване " на мярката има заплаха от опълчване на дребните на огромните бензиностанции, защото огромните най-вероятно по-бързо ще вкарат смяната, която ще повлияе на цените, счита Николов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР