Само България и още три държави от ЕС все още

Само България и още три държави от ЕС все още ...

Само България и още три държави нямат внесени планове за милиардите от ЕС


Само България и още три държави от ЕС все още не са предали в Брюксел окончателните версии на националните планове за възстановяване от кризата с Covid-19, съобщи в петък говорител на Европейската комисия. Останалите 23 държави са направили това в препоръчителния срок до 30 април, а следващата седмица ще очаква комисията да започне да одобрява първите планове и съответно – да разпореди първите плащания.

"Парите ще започнат да текат през следващите седмици", обяви преди дни Урсула фон дер Лайен.

Възстановителният фонд е на обща стойност 750 млрд. евро, от които България очаква да получи безвъзмездно 6.2 млрд. евро.

Все още четири държави от ЕС - България, Малта, Холандия и Естония, не са внесли в завършен вид плановете си за икономическо възстановяване, които ще бъдат подкрепени от европейския бюджет, заяви говорителят на комисията. Той поясни, че за това няма краен законов срок, но ЕК би се радвала плановете да бъдат представени при първа възможност. По неговите думи, дори и след като са подали плановете, държавите могат да внасят изменения.

За пет от държавите в ЕС комисията почти е завършила оценката и се очаква да предложи на Съвета на ЕС да одобри техните планове. По неофициална информация сред петте са Португалия, Испания, Дания и Гърция.

Източник: mediapool.bg