Само българите могат да наложат желаната промяна. Но е факт,

...
Само българите могат да наложат желаната промяна. Но е факт,
Коментари Харесай

Германски експерт: Рано е да се пише некролог за ерата Борисов


" Само българите могат да наложат мечтаната смяна. Но е реалност, че Брюксел, с утвърждението и на Берлин, прекомерно дълго си затваряше очите за ставащото в България ", споделя Мартин Котее от немската фондация " Фридрих Науман ".

Дъждовни води: Г-н Котее, митингите в България не престават. Каква е Вашата оценка?

Мартин Котее: Ние във фондация „ Фридрих Науман “ сме впечатлени от митингите. Демонстрациите не престават ежедневно към този момент 50 дни - по кое време с повече, по кое време с по-малко участници. Но постоянно излизат стотици хора, от време на време даже хиляди. И възгласът им „ Оставка! “ отеква всяка вечер по софийските улици. Демонстрантите постоянстват даже в този момент, през август, в разгара на отпуските. Тяхната непримиримост и решителност ни вършат мощно усещане. Същото важи и за тяхната миролюбивост: от страна на стачкуващите няма никакви прояви на принуждение. В края на всяка проява те пеят националния химн. И това е израз на национализъм, не на шовинизъм. За мен е вълнуващо.
Редакцията предлага
Дъждовни води: Знаете ли какви са настояванията на протестиращите? Споделяте ли ги? Имате ли някакви сериозни бележки към тях?

Котее: В същината си митингите дават израз на една насъбрана нетърпимост към системата, която, съгласно стачкуващите, е корумпирана на най-високо ниво. Те желаят на това да се постави край и с дейностите си демонстрират, че търпението им е изчерпано. Тук личи духът на едно живо гражданско общество. Демонстрантите в действителност са представителна извадка на българското население - млади и остарели, дами и мъже, измежду тях има както небогати, по този начин и по-заможни хора, консервативно и демократично настроени, социалисти и еколози. Съставът е цветен. И няма нищо за критикуване, съгласно мен.

Едно нещо виждам, което ме кара да се замисля: мнозина протестиращи се надяват на някакво избавление, което да пристигна извън - от Брюксел, от Берлин или Вашингтон, в случай че не и от Москва. Съмнявам се, че това може да стане. Защото само българите имат суверенната задача сами да наложат смяната, която толкоз доста хора желаят. Вярно е обаче и друго. Брюксел, с утвърждението и на Берлин,. Европейски Съюз в действителност ще стори добре, в случай че деликатно се вгледа в събитията тук и зорко ги държи под око. Защото България в последна сметка е част от Европа, а проблемите на България са проблеми и на Европейски Съюз.

Дъждовни води: Какво очаквате да се случи в България? Оставки? Предсрочни избори? Велико национално заседание? Нова конституция?

Котее: Трудно е да се каже. На 2 септември би трябвало да има гласоподаване в Народното събрание по плана за промени в конституцията, посредством които министър председателят Борисов се надява да успокои стачкуващите. Съмнително е обаче дали ще съумее да получи нужния брой гласове. Но даже да има болшинство, отново е подозрително дали стачкуващите ще се задоволят с това. В момента не наподобява по този начин. Ето за какво доста наблюдаващи чакат предварителни парламентарни избори, може би още тази година. Но на едни такива избори партията на Борисов вероятно отново ще се окаже първа политическа мощ - най-малко това демонстрират допитванията. А след предварителните избори сформирането на държавно управление ще бъде още по-трудно, тъй като тогава в коалиция ще би трябвало да влязат евентуално повече от двама сътрудници, които освен това взаимно не си харесват изключително.

Дъждовни води: А какво идва след ерата Борисов, съгласно Вас?

Котее: Един бог знае. В момента обаче още е рано да се написа некролог за ерата Борисов. Борисов е умел в удържането на властта, до момента той на няколко пъти е успявал да резервира поста си, макар съпротивата. Ето за какво мнозина считат, че предлагането му за конституционни промени е единствено маневра, с цел да удържи властта си.

Дъждовни води: Фондация „ Фридрих Науман “ е близка до демократичната СвДП в Германия. Тази партия пък е член на демократичното партийно семейство в Европейски Съюз. Как вие като фондаця, а и самата СвДП, се отнасяте към Движение за права и свободи, което също принадлежи към въпросното демократично семейство?

Котее: Надявам се разбирате, че не мога да приказвам от името на СвДП. Да, правилно е, че тази партия е част от АЛДЕ в Европейския парламент, а публично оповестените ѝ политически цели носят демократичен отпечатък. Ще го дефинирам по този начин: нашите партньорски партии по принцип нямат задачата постоянно да ощастливяват нас като съпътстващи ги политически фондации - те са независими политически организации. Това, прочее, се отнася до всички немски политически фондации. Тъй че от време на време по никакъв начин не ни е елементарно с нашите сътрудници. Няма какво да си изкривявам душата.

Мартин Котее, районен шеф за Югоизточна Европа в немската фондация " Фридрих Науман "

Дъждовни води: Протестите в България започнаха незабавно след акцията на Христо Иванов в Росенец. В тази връзка към почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган бяха отправени редица рецензии и обвинявания. Смятате ли ги за основателни?

Котее: Христо Иванов и неговата млада партия „ Да, България “ също са свързани с фондация „ Фридрих Науман “. И ние ги подкрепяме съгласно силите си като един политически стартъп. Тоест, работим с партньорски организации, които между тях са като куче и котка. И ни се постанова някак да се оправяме.

Дъждовни води: За Доган постоянно се приказва като за „ скришен подмолен кукловод “ в българската политика. Такъв ли е в действителност?

Котее: От нашата външна позиция не можем да преценим. Мога единствено да потвърдя, че този мироглед е необятно публикуван тук, в България.

Дъждовни води: Друг политик от Движение за права и свободи, Делян Пеевски, всеобщо бива именуван „ олигарх “, в това число и в интернационалните медии. Какво считат по този въпрос немските либерали?

Котее: Както към този момент споделих, аз не съм политик от СвДП. Вярно е обаче, че господин Пеевски всеобщо бива определян като олигарх. Струва ми се, че този етикет не го смущава.

Дъждовни води: Пеевски е предприемач и притежател на медии. Няма ли спор на ползи сред тези две битности и ролята му на политик?

Котее: Според мен, един медиен бизнесмен умерено може да бъде и народен представител. Ще дам образец с Рудолф Аугщайн от „ Шпигел “, който също прекара известно време в Бундестага - апропо, в редиците на СвДП. В случая спорен е не депутатският мандат, а по-скоро медийната централизация. Тоест, публицистичното господство, което поражда в следствие от акумулирането на медии в едни и същи ръце.

Дъждовни води: „ Репортери без граници “ и редица интернационалните медии считат, че медиите на господин Пеевски оказват негативно въздействие върху медийната среда в България. И че таман заради това страната заема последното място по медийна независимост в Европа. Така ли е?

Котее: Не знам какво тъкмо имате поради с „ негативно въздействие “. Сигурно е обаче едно: медийното разнообразие в България би било по-голямо без тази централизация на медии в едни и същи ръце.

Мартин Котее е районен шеф за Югоизточна Европа в немската демократична фондация " Фридрих Науман ". От 2004 до 2010 година Котее беше представител на немския президент Хорст Кьолер.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Толкова доста хора, колкото в никакъв случай досега
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР