Само бъдещи проучвания могат да ни дадат отговори колко ще

...
Само бъдещи проучвания могат да ни дадат отговори колко ще
Коментари Харесай

Знаем малко за имунитета след преболедуване на K-19 и след имунизация

Само бъдещи изследвания могат да ни дадат отговори какъв брой ще трае имунитет ът ни след имунизация и след преболедуване от Covid-19, пише Norsk Helseininformatikk AS - компания за информация на здравните експерти в Скандинавия.

Изследванията до момента демонстрират, че обезвреждащите IgG антитела против SARS-CoV-2 могат да персистират в продължение на най-малко 40 дни след началото на болестта. При други коронавируси, като SARS-CoV-1, концентрацията на IgG остава висока за към 4 до 5 месеца, преди да стартира да понижава през идващите 2 до 3 години. За MERS-CoV антителата са се задържали до 34 месеца. Понастоящем не са доказани реинфекции с ТОРС-CoV-2.

Много вирусни инфекции при хората, като грипния вирус, не обезпечават дълготраен имунитет , пишат още експертите.

При зараза с Сovid-19, при множеството хора IgM и IgG антитела се откриват в границите на няколко дни до седмици. Колкото е по-тежка инфекцията, толкоз по-мощен е антитяло отговорът. Въпреки това, откриването на антитела и високи титри не постоянно корелира с клиничното усъвършенстване на Сovid-19. Случаи на лека Сovid зараза демонстрират, че признаците могат да отслабват преди този момент. Въпреки това количеството вируси нормално доближава най-високото си равнище при започване на болестта и по-късно понижава, когато се развият антитела и титрите на антителата се усилват през идващите 2 до 3 седмици.

Китайско изследване демонстрира, че антителата против SARS-CoV-2 остават високи за 2-3 месеца, изключително в случай че пациентът е имал леки признаци.

Съществува и неустановеност, обвързвана с валидността на серологичните проби, да вземем за пример когато става въпрос за кръстосана реактивност с други коронавируси - които могат да доведат до подправени позитивни резултати. Също по този начин не знаем сигурно дали мощен IgG отговор подхожда на имунитет а.

Интервенциите на публичното здраве, лекуването с плазма за възобновяване, както и развиването на имунизацията зависят от положителното познаване на имунитет а след  Сovid-19 зараза. В момента единствено лимитирани данни демонстрират, че след инфекцията в действителност настава краткотрайна отбрана. 

Това, от което се нуждаят в този момент експертите са групи от хора, които са се възстановили, откакто са минали Сovid-19, с цел да се изследва каква е степента и продължителността на имунитет а.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР