Само 50% от българите са извършили задължителния годишен профилактичен преглед,

...
Само 50% от българите са извършили задължителния годишен профилактичен преглед,
Коментари Харесай

Личните лекари искат система за предварително записване за преглед

Само 50% от българите са направили наложителния годишен профилактичен обзор, показва Българска национална телевизия по данни на Евростат.

Според ръководителя на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България доктор Любомир Киров обаче изследването не е добре конструирано.

Той прецизира, че половината от българите над 18 години въпреки всичко са провели профилактичен обзор, което изобщо не е малко. Според него с тези данни това би трябвало да се похвалим, а не да се подлагаме на критика.

Д-р Киров изрази мнение, че у нас би трябвало да бъде въведена система за авансово записване за прегледи при персоналните лекари, каквато е практиката в множеството страни членки на Европейския съюз.

Той прикани жителите да се ваксинират и акцентира, че не е наложително персоналните лекари особено да потърсят пациентите си за задачата. Според него това е изключително значимо поради увеличението на случаите на морбили през последните дни в страната.

Д-р Киров напомни и друга част от изследването на Евростат - че единствено 1/5 от българите у нас са посетили стоматолог през 2017 година, а единствено 2% от са посетили зъболекаря си повече от пет пъти в границите на година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР