Само 5 са държавите в ЕС – Ирландия, Португалия, Кипър,

...
Само 5 са държавите в ЕС – Ирландия, Португалия, Кипър,
Коментари Харесай

В 11 държави се поемат плащания по болничните за над 30 дни

 Само 5 са страните в Европейски Съюз – Ирландия, Португалия, Кипър, Естония и Латвия, в които работодателите не се включват през цялото време в заплащанията по болничните на чиновниците. В Естония и Латвия след първичния интервал, в който не заплаща работодателят, той стартира да заплаща, а не осигурителният институт. Това каза Ваня Григорова, стопански консултант в синдиката КТ " Подкрепа “.

Тя също по този начин показа карта по какъв брой дни от болничните заплащат работодателите във всяка една страна членка на Европейски Съюз. Според тази карта единствено в Кипър, Ирландия и Португалия фирмите не заплащат нито един ден, а пък в 11 страни поемат заплащания по болничните за над 30 дни.

Относно идния митинг на синдикатите през днешния ден и диалогът на премиера Бойко Борисов с президента на КТ " Подкрепа “ Димитър Манолов Григорова разяснява, че реакцията на министър-председателя е закъсняла.

" Четири дни министър председателят се кри. В четвъртък следобяд го поканихме, а едвам през вчерашния ден той се е обадил на Димитър Манолов “, сподели икономическият консултант и посочи, че към този момент не е ясно ще има среща сред синдикатите и Борисов. " Имаше просто диалог. Сега чакаме дали някой от ръководещите ще внесе предлагането първият ден от болничните да стане неплатен “, изясни Григорова пред Българска национална телевизия.

Изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов съобщи, че данните, показани от Григорова, са изцяло неправилни и че в действителност интервал на изчакване при заплащанията по болничните има в редица европейски страни, изключително в Южна Европа.

" От 2012 то 2018-та има двукратно повишение броя на болничните и анализирахме европейската процедура, като установихме, че в Европа също се срещат такива злоупотреби и точно по тази причина в множеството европейски страни се вкарва интервал на изчакване, интервал на неплащане на обезщетение за краткотрайна неработоспособност “, изясни Иванов.

Той също по този начин разяснява, че е сюрпризиран от позицията на някои работодателски организации (Българската стопанска камара се опълчи на измененията при болничните), защото те би трябвало да пазят ползите на членовете си.

" Те се опълчват на едно работодателско решение. Добре е, когато казваш, че това не е решение, да кажеш какво е вярното решение съгласно теб “, съобщи Иванов.

Според Иванов казусът с подправените болнични може да бъде решен с повече надзор, само че той не би бил ефикасен при краткосрочни болнични, а също така работодателите не би трябвало, а и нямат потенциала, дали един чиновник е бил болен или не. Президентът на АИКБ още веднъж цитира данните на организацията, съгласно които растежът на издадените болнични в България доста изпреварва увеличението на броя наети лица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР