Само 40,6 км остават за доизграждане от АМ Струма“, като

...
Само 40,6 км остават за доизграждане от АМ Струма“, като
Коментари Харесай

Петя Аврамова: 40,6 км от АМ „Струма“ остават за доизграждане

Само 40,6 км остават за доизграждане от Автомагистрала „ Струма “, като по 12,6 км от тях се правят строително-монтажни работи. Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в Благоевград, където взе участие в полемика на тематика „ Европа в нашия дом “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Тя акцентира, че 43 км от автомагистралата са на територията на област Благоевград, което я прави витално значима за икономическото развиване на района и подвижността на популацията. В момента се построява Лот 3.1. от Благоевград до Крупник, от който са изпълнени 48% от строително-монтажните работи. На 11 февруари 2019 година беше подписан контракт от АПИ с консорциума Автомагистрала „ Струма Тунел 2018 “ за строителството на тунел „ Железница “, който ще е с дължина към 2 км и ще е най-дългият, строен у нас до момента.

Паралелно с това има подписани контракти за секторите преди и след тунела. Остава за строителство най-трудният и безценен сектор от „ Струма “ – през Кресненското дефиле, с индикативна стойност 875,3 млн. лева без Данък добавена стойност. Трасето е дълго близо 23,6 км и е разграничено на два лота, с цел да може да се работи по едно и също време и планът да приключи в периода на оперативната стратегия. Инвеститорският интерес към плана е извънредно огромен. Въпреки сложния терен и комплицираните уреди, които ще се построяват, за първата права бяха получени и отворени 10 предложения, а за втората 12.

В момента Агенция „ Пътна инфраструктура “ прави оценка получените оферти. Министърът изрази вяра да няма обжалване на процедурата за избор на реализатор, с цел да може строителството по него да започва още през тази година. На територията на област Благоевград със средства от бюджета се осъществят още няколко значими плана. Това е главният ремонт на тунел „ Кривия “ на път Е-79 София – Кулата, където ще бъде построена нова отводнителна система, ще бъде сложена хидроизолация и нова светофарна уредба, както и енергоспестяващо осветяване.

Очаква се до края на април 2019 година обектът да получи позволение за градеж, след което ще стартират ремонтните действия. На край е и рехабилитацията на третокласния път Струмяни - Микрево - границата с Република Северна Македония, от който в ремонт са 22 км. През т. година ще бъде положена хоризонтална маркировка и ограничаващи системи по трасето. До 2020 година ще бъде построено и новото Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Подобряването на тази пътна връзка ще разреши да се стига от гр. Струмица в Македония до София през автомагистрала „ Струма “ за час и половина.

Инвестициите по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 са също значими за общините от региона. На територията на област Благоевград са подписани 44 контракта на стойност 103,6 млн. лева Те са за възстановяване на просветителната, здравната и обществената инфраструктура, градската среда и превоза. Благодарение на средствата от европейската взаимност се обновяват 21 учебни заведения и детски градини с над 9000 деца и възпитаници. Със средства от оперативната стратегия беше главно ремонтирана и постройката на Пожарната в регионалния център. Благоевград е една от областите, където притежателите бяха доста дейни и в следствие са подписани 189 контракта за енергийно възобновяване на жилищни здания, 188 от тях са изпълнени, което слага региона на второ място в страната.

Министър Аврамова обърна внимание, че неналичието на консолидация на всички общини на област Благоевград в единна ВиК асоциация лишава района от достъп до европейско финансиране за водна инфраструктура.

„ Нуждите са големи, само че поради отхвърли на общини да се включат в асоциация ВиК операторът няма да може да бъде бенефициент по европейските фондове, с цел да се подменят водопроводи, да се построяват канализация и пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води. Това затруднява общините да влагат и в асфалтирането на улици и подобряването на публичните пространства “, уточни районният министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР