Само 31 процента от българите имат базисни дигитални умения, което

...
Само 31 процента от българите имат базисни дигитални умения, което
Коментари Харесай

България е на дъното в ЕС по дигитални умения

Само 31 % от българите имат базисни цифрови умения, което е много под междинното равнище за Европейски Съюз (54 процента) е и най-ниското за съюза. Това се споделя в отчет на Европейската комисия за напредъка на страните в цифровизацията.

Едва 8% % от българите имат по-задълбочени цифрови умения, което също е много по-средното равнище в Европейски Съюз (26%). България има невисок дял на експерти по осведомителни технологии (3,8 на 100 при приблизително в Европейски Съюз - 4,6 на сто). Комисията предлага на страната да усили напъните в региона на цифровите умения и да увеличи опциите за преквалификация.

В отчета се показва, че разпространяването на цифрови публични услуги в страната към момента е ниско и са нужни целенасочени ограничения за подобряването на обстановката. Услугите на електронното държавно управление се употребяват по-рядко, в сравнение с в останалите страни от Европейски Съюз. Брюксел предлага на управляващите да коментират на жителите опциите да употребяват електронното ръководство.



Цифровизацията на бизнеса в България изостава доста спрямо другите страни на Европейски Съюз. Делът на българските сдружения с услуги в облак е един от най-ниските в Европейски Съюз.

България е постигнала доста добър прогрес в региона на закрепената широколентова съгласуваност, се споделя в отчета. Достъпът до оптичен интернет е по-висок от междинния за Европейски Съюз. Разпространението на 5G е достигнало 67 на 100, само че са нужни още старания.

България разполага с 6,27 милиарда евро по Плана за възобновяване и резистентност, като 1,6 милиарда евро от тези средства би трябвало да отиват за цифровизация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР