Само 17 хиляди лева е митническата стойност на12-те тона фурми,

...
Само 17 хиляди лева е митническата стойност на12-те тона фурми,
Коментари Харесай

Дарения или сделка са фурмите от Дубай?

Само 17 хиляди лв. е митническата стойност на12-те тона фурми, които Обединените арабски емирства подаряват на Българския червен кръст в разгара на пандемията. Това излиза наяве от документите на Агенция „ Митници “.

15-те тона медицински консумативи, които България получи на бартер от ОАЕ, са главно фурми. Това е видно от документи, предоставени на bTV от БЧК.

Дарението е от Агенция „ Митници “, а фурмите са от компания PAL TECHNOLOGY, записана в Дубай.

Приетата митническата стойност на фурмите е над 17 хиляди лв. за повече от 12 тона или 1,40 лева за 1 кг. В комерсиалните вериги на дребно цената на кг фурми е сред 4 и 6 лева

От компания „ Градус “ АД обясниха, че са дарили на ОАЕ хранителни артикули от 16 тона на стойност 45 246 лева

В петък пред Комисията по проверката притежателят на компания Иван Ангелов сподели друго - че това е бизнес договорка:

„ Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на облага “, съобщи тогава той.

После се поправи, че не помни елементи, а през вчерашния ден от „ Градус “ АД обявиха за bTV, че компанията е направила подаяние без никакви материални или бартерни изгоди.

" Не става дума за договорка, а за подаяние. Представата за съществуване на " договорка " при де факто осъществено " подаяние " идва от неволна неточност на господин Ангелов по време на чуване в комисия в Народното събрание ".

От предоставените от БЧК документи излиза наяве, че 12-те тона фурми са отишли в хранилища на Червения кръст. Половината са разпределени от БЧК. Другата половина са ориентирани към Главното Мюфтийство. За bTV оттова споделиха, че фурмите са отишли към всички нуждаещи се мюсюлмани за празника Байрам.

Бившите ръководещи не споделиха еднопосочно подаяние или договорка са фурмите.

" Със сигурност имам спомен по какъв начин преди към година с министъра на стопанската система и министъра на труда и обществената политика създадохме ред и организация въпросните фурми да бъдат дарени и да доближават до жители, които биха ги употребили ", съобщи Томислав Дончев.

„ За покупко-продажби нямам информация, знам, че всичко беше предадено на БЧК “, сподели Лъчезар Борисов.

bTV изпрати въпроси до администрацията на някогашния министър председател Борисов, икономическото и здравното министерства. Не получихме отговори на въпросите си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР